Підсумки першого туру: що визначило голосування за Зеленського

Читать на русском
Василь Моканполітолог

Результати першого туру – це протестне голосування. Виборці показали навіть не жовту, а червону картку нинішнім політичним елітам і дали чіткий сигнал, що без конкретних змін саме в соціально-економічній сфері старі політичні еліти не мають політичного майбутнього.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Василь Мокан, підсумовуючи результати першого туру президентських виборів в Україні.

«Успіх Зеленського пов’язаний не стільки з його пропозиціями, міркуваннями, особистістю, харизмою чи політичною перспективою, скільки з голосуванням тих, хто проти всіх. Ті, хто був проти Порошенко та Тимошенко, проголосували за Зеленського. Тому маємо такі результати», – зазначив Мокан.

Прогнози та реальність – вибори президента України 2019 року31 березня в Україні пройшли чергові президентські вибори. Явка за даними ЦВК станом на 20:00 склала 63,5 відсотка.

Однак результати першого туру не означають, що доля другого туру вже вирішена. Так, розрив достатньо великий – більш ніж 10%, але три тижні активної кампанії перед другим туром будуть непередбачуваними.

На його думку, інтрига та конкуренція з приводу переможця залишається.

Для перемоги в другому турі Зеленському потрібно підключити кадровий ресурс, налагодити організаційну роботу, додав експерт.

«Комісії формуватимуться на двох. Це великий людський ресурс», – підкреслив він.

Однак щодо електорального резерву, то виборці Тимошенко потенційно в переважній більшості перейдуть до Зеленського. Соціологія підтверджує такий сценарій, акцентував політолог.

«Прихильник Тимошенко, однозначно, не готовий голосувати за Порошенка. Плюс електорат Гриценка й частково Бойка. Тому, виходить, що в Зеленського потенціал електорального зростання ще є. Порошенку в цьому сенсі буде складно. Звичайно, в штабі Порошенка розробляють інші технології для протидії Зеленському. Однак, з точки зору цифр, потенційного електорального зростання Зеленського, буде дуже складно», – пояснив він.

Хоча ще донедавна навіть сумнівів не було, що Тимошенко потрапляє до другого туру, а соціологія показувала, що вона має лідируючі позиції. Проте зараз ми бачимо, як із плином часу змінилася ситуація, наголосив фахівець.

Крім того, за його словами, слід розуміти, що президентське крісло важливе, але більш визначальний характер матиме парламентська кампанія. Саме за її результатами формується коаліція, виконавчі органи влади й вирішується, чи матиме новообраний президент узагалі підтримку в парламенті.

«Без парламенту президент може дуже швидко зійти на периферію, навіть за нинішніх повноважень. Тому в Україні вибори будуть радше в три тури – два тури президентських, а третій – парламентські. За їх результатами буде видно, хто які перспективи має. І Порошенко, і Тимошенко в разі програшу все одно не планують сходити з політичної арени», – резюмував Василь Мокан.

Перші кроки на посаді президента: що обіцяють зробити кандидатиЮлія Тимошенко обіцяє одразу сім перших кроків у разі обрання президентом, а Володимир Зеленський планує внести кілька законопроектів.

«Слово і Діло» проаналізувало результати проведених опитувань, порівняло останні прогнози соціологів і з'ясувало, в чию перемогу вірили українці напередодні президентських виборів.

Також «Слово і Діло» подивилося, що в соціальних мережах думають про вибори.

Раніше «Слово і Діло» з’ясувало, які перші кроки на посаді глави держави обіцяють кандидати в разі перемоги.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: