В Україні відбулися президентські вибори: що пишуть у соцмережах

Читать на русском

Результати президентських виборів в Україні – за попередніми даними ЦВК, до другого туру проходять Зеленський і Порошенко.

В Україні вчора, 31 березня, відбувся перший тур президентських виборів. За даними екзит-полів, найбільше голосів отримали Володимир Зеленський і чинний глава держави Петро Порошенко. На третьому місці – Юлія Тимошенко.

Центральна виборча комісія станом на ранок 1 квітня опрацювала трохи більше 50% протоколів: Зеленський і Порошенко отримують 30,2% і 16,6% голосів відповідно й попередньо проходять до другого туру.

«Слово і Діло» подивилося, що в соціальних мережах думають про вибори.

«Результат Зеленського – вирок нинішній політичній системі. Це як необхідно дістати людей, щоб вони голосували за людину, яка не має досвіду в політиці. До речі, коли «професійні» політики називають коміка «клоуном», то це навіть гірше, тому що виходить, вони програли «клоуну». Прорив Смешка. З огляду на значно менші ресурси й короткий час, це високий показник, який дає можливість у разі походу на парламентські вибори з власною партією потрапити до Верховної ради», – написав Іван Капсамун.

«Якщо самопроголошена українська еліта вважає себе вправі називати третину тих, хто проголосував на цих виборах, недоумкуватими, то проблема не в недоумкуватості, а в еліті. Нічого страшного не сталося. Просто українській владі потрібно звикати, що хорошого стусана від народу можна отримати не лише через революцію, а й через вибори», – вважає Артем Романюков.

«Результати виборів – це наша спільна відповідальність. Всі ми, хто пафосно називає себе елітою, лідерами думок, експертами й політологами, провідними журналістами та світочами громадянського суспільства доклали максимум зусиль, щоб суспільство розчарувалося в нинішній моделі держави й проголосувало «по приколу», щоб «перезапустити» державу. Тепер наше спільне завдання й відповідальність за два з половиною тижні зробити все можливе, щоб достукатися до людей і пояснити їм, що голосування в другому турі «по приколу» знищить цю державу», – написав Віктор Таран.

«Молоді не все одно. Якщо кандидат подобається й зрозумілий. Якщо кандидат сучасний і модний. Зеленський говорить просто про складне. Про політику зрозумілою мовою. Він прибрав дистанцію між народом і владою. Про молодь говорили «вони на вибори не ходять, навіщо з ними працювати». Ходять. Треба працювати. Не треба називати всіх, хто проголосував за Зе, тупими. Більшість із них на вибори прийшли вперше. Треба з ними не сваритися, а працювати», – написала Катерина Рошук.

«Що об'єднує першу трійку переможців президентських виборів? Відповідь досить очевидна: всі вони поділяють приблизно одну й ту ж прозахідну ідеологію. Тобто ведуть Україну тернистим шляхом до вступу до ЄС і НАТО й при цьому наввипередки тікають «Геть від Москви». Жоден кандидат від умовного Південного Сходу (електорат колишньої Партії регіонів) не зміг серйозно поборотися з ними за вихід до другого туру. Якби ще рік тому громадськості був представлений єдиний кандидат від опозиції, то він міг би набрати 25-30%. Але оскільки такого кандидата не було, то його потенційний електорат почала перетягувати на себе Юлія Тимошенко, а трохи пізніше до неї долучився Володимир Зеленський. У підсумку була втрачена приблизна половина можливих голосів. Загалом, якби Бойко, Медведчук та інші не були настільки амбітними, і їхні амбіції не розкололи «Опозиційний блок», то об'єднаний кандидат цілком реально проходив до другого туру», – написав Микола Спиридонов.

«Результат 17,8% – це не підтримка чинного президента. Це, перш за все, 82,8% «проти». Це оцінка діяльності влади, уряду, коаліції. Це оцінка 144 «успішним реформам», армії, вірі, мові! Виборці не зрозуміли, чим 5 років займався президент, поставивши йому «незадовільно». В іншій країні президент не радів би такій статистиці, а замислився б про свою відставку. Самостійно», – написав Руслан Білоконь.

Нагадаємо, в голосуванні на виборах президента взяли участь понад 17 млн із більш ніж 26 млн виборців.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: