На виборах президента порушень було менше, ніж у 2014 році – ОПОРА

Читать на русском
На виборах президента України відзначається тенденція до зниження кількості порушень виборчого законодавства.

На виборах президента України відзначається тенденція до зниження кількості порушень виборчого законодавства.

Про це повідомила координатор громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська на брифінгу в Києві, передає «Слово і Діло» в понеділок, 1 квітня.

Президентські вибори: як швидко встановлювали результати в 1999-2014 роках31 березня в Україні відбудуться президентські вибори. Слово і Діло вивчило, як швидко в попередні роки вдавалося встановити результат.

«Ми відзначаємо позитивну тенденцію в порівнянні навіть з президентськими виборами 2014 року. Тобто кількісні показники порушень і їхня територіальна приналежність, процентна репрезентація в межах України менше, ніж ми фіксували в 2014 році», - сказала Айвазовська.

Говорячи про зафіксовані порушення, в ОПОРІ розповіли, що процедурні порушення про проведення ранкового засідання ДВК фіксувалися на 16% ділянок, тоді як в 2014 році це було на 20% ділянках. Недопуск спостерігачів на ранкове засідання зафіксували на 0,5% ділянках, тоді як у 2014 році - майже на 5%.

«Негативна тенденція під час голосування - це фактично розголошення таємниці волевиявлення і фотографування виборчого бюлетеню. Показники в цілому по країні в 2019 році більші, ніж були в 2014 році», - додала Айвазовська.

За її словами, такі факти спостерігачі зафіксували на 10% ділянок.

За даними ОПОРИ, під час підрахунку голосів процедурних порушень було небагато. В організації констатують, що лише на 3% дільниць є скарги.

В Україні відбулися президентські вибори: що пишуть у соцмережахРезультати президентських виборів в Україні – за попередніми даними ЦВК, до другого туру проходять Зеленський і Порошенко.

Разом з тим Айвазовська зазначила, що оприлюднена Центральною виборчою комісією явка відповідає дійсності - за даними ОПОРИ, вона склала 63,2%.

Підсумовуючи, координатор громадянської мережі підкреслила, що вибори відбувся з мінімальною кількістю порушень.

«Нам би дуже хотілося, щоб другий тур голосування з точки зору процедур і дотримання закону, як мінімум був не на гіршому рівні», - сказала Айвазовська.

Раніше повідомлялося, що в ЦВК заявили про початок підготовки до другого туру виборів президента.

Також нагадаємо, поліція відкрила десятки проваджень про порушення на виборах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: