Скасування регулювання цін на газ: чи можливе та за яких умов

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

На той момент ціна газу була вищою, ми її піднімали, зараз уже немає куди піднімати. Загалом, ідеться про встановлення ринкової ціни. Рано чи пізно ми маємо прийти до неї, відпустити регулювання.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк.

«Восени ціни зростуть. Щороку такий процес: навесні, коли падає попит, ціни падають, восени, коли попит підвищується, ціни, відповідно, також зростають. Питання в тому, як ми з цим будемо жити. Є кілька механізмів. По-перше, щоб відпустити ціну, потрібно ухвалити зміни хоча б до підзаконних актів, які дають можливість автоматично встановлювати ціну на тепло», – зазначив Павлюк.

За сьогоднішньою процедурою це дуже довго триває, а має бути автоматичне перерахування, щоб постачальників не заганяти в борги. Ціна на тепло відстає від ціни на газ на два місяці, уточнив він.

«Щоразу виходить такий проміжок. Це також частина причин, чому зростає заборгованість у сфері ЖКГ», – додав експерт.

Крім того, за його словами, незрозуміло, скільки грошей закладати на субсидії.

Прогноз Мінекономіки: як зростуть тарифи до 2021 рокуОприлюднений прогноз зростання економіки України, зокрема прогнози щодо ситуації з тарифами. Якщо коротко, то до 2021 року все подорожчає.

«Яка буде ціна та який відсоток? Як розраховувати її та як виплачувати? Скільки їх потрібно мати в бюджеті?», – підкреслив він.

Фахівець не виключив, що можуть бути непередбачувані наслідки, тоді можна задіяти напівринкові інструменти.

«Можна закуповувати газ улітку дешевше, заганяти до підземних сховищ, маючи націнку 12-15%, встановлену урядом, і таким чином фіксувати, що ціна продажу газу може бути не більш ніж, наприклад, 15-20% від ціни його закупівля. Тобто ми встановлюємо регулювання рентабельності продажу», – пояснив він.

Ми собі можемо це дозволити, оскільки в інших країнах немає таких ПСГ, а в нас є, наголосив Павлюк.

«Інше питання, хто має купувати цей газ та за чиї гроші. Щороку НАК іде на банківський ринок, позичає гроші й купує. Тобто, де НАК братиме гроші, які раніше брала на комерційному ринку й заробляла на цьому?», – уточнив він.

На його думку, встановлення граничної надбавки на закупівельну та продажну ціну газу може бути тим механізмом, який дасть прогнозованість ціни. Наприклад, встановити лише на півроку, на опалювальний сезон.

Експерт не виключив, що це буде складний процес, але ринок можна відрегулювати.

Ще один аспект – яким чином «Укргазвидобуванню» орієнтуватися на те, які свердловини варто розробляти, а які – ні. Може впасти вартість продажу газу, відповідно, деякі свердловини, що мають високу собівартість, можуть стати нерентабельними, додав він.

«Це вже питання до «Укргазвидобування», – констатував фахівець.

Загалом, для кредиторів не стоїть ключова вимога зробити високі ціни. Загальна ідея – довести ціну до ринкового рівня, підкреслив він.

«Не йшлося про те, що вона буде дуже високою, ціна вже ринкова. Якщо говорити про встановлення принципів ціни й те, що ми її відпускаємо, це може бути предметом домовленостей. МВФ важливо, щоб НАК не була збитковою, щоб ціна не була в мінус. Якщо зараз змінилася ринкова ситуація, то можна вийти на наступні переговори з новими пропозиціями», – резюмував Святослав Павлюк.

Також ми з’ясували, як зростуть тарифи до 2021 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: