Керований хаос: що придумала РФ і коли активізують питання Донбасу

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

РФ активно впливає на ситуацію як загалом, так і в нашій країні, в тому числі на вибори. Для України, незалежно від того, хто виграє чи програє, головне, щоб вибори пройшли в межах закону.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олег Лісний.

«Дивує те, що риторика Путіна та всього його оточення на предмет того, що, мовляв, говорити будемо з ким завгодно, тільки не з Порошенком, перетинається з риторикою практично всіх кандидатів, які претендують на посаду президента. Риторика така, що нібито Порошенко в усьому винен, ледве не він війну розпочав, і взагалі ворог у нас не Путін, а Порошенко. Це все внутрішньо нав'язано», – зазначив Лісний.

Також він звернув увагу на те, що вже 2 квітня Держдума РФ має намір розглянути проект заяви про те, що Росія не визнає результатів президентських виборів в Україні. Виходить, що вони начебто хочуть, щоб змінилася влада, але не чекаючи другого туру виборів, уже не визнають результатів.

«Це говорить про те, що в Україні може розігратися сценарій просто зриву виборів як такий і занурення України, з їхньої точки зору, в керований хаос», – підкреслив експерт.

Обіцянки кандидатів у президенти щодо відносин України з Росією – ТестНаскільки добре Ви знаєте, що обіцяють кандидати в президенти в своїх програмах щодо відносин між Україною та РФ. Пропонуємо перевірити себе за допомогою нашого тесту.

«Якщо країна буде піддана стану хаосу, то першочерговими будуть не переговори, а виживання. Тому перспектива переговорів щодо Донбасу зараз примарна. По-перше, може бути розіграний сценарій керованого хаосу. По-друге, країна зайде у «вічні» вибори, оскільки після президентських перейде до парламентських. Переговори і так званий мир мусуватимуться довго, але жодних дій у цей період не буде», – пояснив він.

Питання Донбасу стане актуальним за умови того, що у нас нормально пройдуть вибори, незалежно від того, хто виграє/програє. Тобто, важливо, щоб все було в рамках закону.

«Ось тоді, можливо, до питання Донбасу повернуться наприкінці 2019 або на початку 2020 року. Мають сформуватися команди, політичні сили. І тільки коли буде чітка лінія поведінки наших еліт, можливо, будуть якісь зрушення», – уточнив політолог.

За його словами, також важливим буде формат переговорів. Прямих переговорів з РФ за чинного президента не буде.

Фахівець не виключив, що якщо ситуація розвиватиметься по-іншому, то можуть бути абсолютно несподівані рішення, однак це не означає, що вони призведуть до перемоги. Лише один кандидат говорить, що хоче перемогти в цій війні, інші говорять про те, що хочуть миру.

«А мир може бути на різних умовах. Мир на колінах – також мир. Тому ситуація заплутана й відкладається в часі надовго», – резюмував Олег Лісний.

Що обіцяють кандидати в президенти з приводу відносин України з Росією, можна дізнатися, пройшовши наш тест.

Яке бачення кандидатів щодо деокупації та повернення анексованого Криму до складу України – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: