Деокупація та повернення Криму: що обіцяють у програмах кандидати в президенти

Читать на русском

Якою буде наша країна з новим (або не зовсім новим) президентом? Це питання турбує кожного українця. Всі обіцянки з передвиборчих програм кандидатів, у яких вони виклали своє бачення майбутнього України, можна прочитати в нашому розділі «Вибори-2019». А для всіх, хто хотів би порівняти погляди претендентів на суспільно важливі теми, ми пропонуємо тематичні розбори. Сьогодні йтиметься про те, яке бачення кандидатів щодо деокупації та повернення анексованого Криму до складу України.

Більшість претендентів на президентську посаду (з тих, у кого в програмі згадується Крим) обіцяють повернути півострів до складу України й відновити територіальну цілісність держави. Така обіцянка є в Ольги Богомолець, Олександра Шевченка, Ігоря Шевченка, Юрія Тимошенка, Геннадія Балашова, Інни Богословської, Руслана Ригованова, Андрія Новака, Миколи Габера, Валентина Наливайченка, Віктора Кривенка, Василя Журавльова та Руслана Кошулинського.

Юлія Тимошенко в своїй програмі уточнює, що поверне окуповані території військово-дипломатичним шляхом, Ігор Смешко просто говорить про формування «дієвого механізму» повернення Криму. Чинний глава держави Петро Порошенко обіцяє продовжити відновлення територіальної цілісності України політико-дипломатичним шляхом.

Деякі кандидати навіть називали терміни повернення непідконтрольних територій: Роман Насіров обіцяє відновити територіальну цілісність «у найкоротші терміни», Анатолій Гриценко вважає, що зможе зробити це за п'ять років. Юрій Дерев'янко обіцяє, що за 3-5 років реалізації плану дій можна повернути окуповані та анексовані території.

Віталій Купрій згадав у своїй передвиборчій програмі звільнення військовополонених. А Віктор Кривенко та Руслан Кошулинський обіцяють відновити права кримських татар і захистити права автохтонного українського населення Криму.

Олександр Ващенко, крім повернення Криму та інших територій, обіцяє визначити статус півострова як особливої економічної зони. Схожу обіцянку дає й Ілля Кива. Юлія Литвиненко, своєю чергою, обіцяє створити стратегію модернізації та відновлення Криму.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як кандидати бачать відносини України та Росії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: