Вакарчук закликав голосувати не «по приколу». На кого натяк?

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Прізвищ Вакарчук, звичайно, не називав, але зрозуміло, проти кого це було. Щось подібне ще може бути після першого туру.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко.

«Безумовно, є натяк на Зеленського. Інша річ, як він спрацює. Вакарчук, у тому числі, звертався до тих, хто не визначився, до своїх прихильників, хоча й втратив їх частину ще восени», – зазначив Фесенко.

На його думку, Вакарчук не може сказати прямо про підтримку того чи іншого кандидата, тому що має певний острах.

«Вакарчук ухиляється, не хоче говорити прямо. Півроку ухилявся й не говорив, чи братиме участь у виборах. Це призвело до розчарування в ньому багатьох його прихильників. Більша частина з них перейшла на бік Зеленського. Тому тут спрацьовують певні ревнощі. Не творчі, адже в них різні аудиторії й жанри, але політичні ревнощі є», – пояснив він.

Вакарчук розуміє, що якщо він публічно підтримає зараз, наприклад, Порошенка, то багато людей, які йому симпатизують, цього не зрозуміють. Відповідно, буде критичне сприйняття, уточнив політолог.

Перші кроки на посаді президента: що обіцяють зробити кандидатиЮлія Тимошенко обіцяє одразу сім перших кроків у разі обрання президентом, а Володимир Зеленський планує внести кілька законопроектів.

«При тому, що він знає недоліки влади, критикує її, ймовірно, йому не подобається Зеленський і навряд чи він прихильник Тимошенко. Просто Вакарчук обрав для себе таку обережну позицію – покритикував того, хто йому найбільше не подобається, й ухилився від прямої позиції. Можливо, щось подібне буде в другому турі», – підкреслив політолог.

За його словами, вплив на електорат Зеленського через таку заяву Вакарчука буде мінімальним. Безумовно, в кожного кандидата значна частина виборців ще вагається, майже на 80% впевнені, що проголосують за когось, але говорять соціологам, що можуть передумати в останній момент. Можливі коливання й у прихильників Зеленського, але радше коливання на предмет того, чи прийти й проголосувати за Зеленського, чи не прийти взагалі.

Хоча, за даними соціологів, які досліджували цю тему в середині березня, від 70% до 80% прихильників Зеленського, скоріш за все, прийдуть і проголосують. Це пояснюється тим, що в молоді, аполітичних людей з’явився свій кандидат. І от якраз їм не «по приколу», в них є свій кандидат свідомо, наголосив експерт.

«Для них голосування за Зеленського – не прикол. Це свідоме голосування проти нинішніх політичних еліт. Тих, хто голосує «по приколу», не дуже багато, й вони рідко ходять на вибори взагалі. Серед тих, хто підтримує Зеленського, домінує протестна мотивація. Голосування за людину поза системою, проти політиків як таких. Тут Вакарчук не зовсім правильно поставив діагноз суспільним настроям», – резюмував Володимир Фесенко.

«Слово і Діло» подивилось, які перші кроки на посаді глави держави обіцяють кандидати в разі перемоги.

Наскільки співпадали екзит-поли та офіційні результати президентських виборів у світі – за посиланням.

Також «Слово і Діло» з’ясувало, що встиг виконати й провалити президент за 5 років на посаді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: