Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Ігор Молоток

Читать на русском
Молоток виконав менш ніж половину обіцянок. Він нічого не зробив для запровадження страхової медицини в Україні, зате постарався, щоб на округ виділялися субвенції та бюджетні кошти.
Ігор Молоток

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Ігор Молоток (депутатська група «Воля народу»).

Ігор Молоток пройшов до Верховної ради в листопаді 2014 року за одномандатним виборчим округом №160 (Шостка, Сумська область). Він входить до комітету Верховної ради України з питань бюджету. Молоток також був народним депутатом попереднього скликання. Політик дав 64 обіцянок, з яких 24 виконав (44%), а 24 – провалив. За час нинішньої каденції в нардепа було 49 обіцянок, з яких він виконав 24 (49%), а 17 – провалив.

Відзначимо, що в Ігоря Молотка багато обіцянок, і більшість із них стосуються розвитку округу. Нардеп обіцяв ремонтувати дороги, школи, мости та лікарні, встановлювати спортивні та дитячі майданчики, а також проводити реконструкцію дахів житлових будинків, прибудинкових територій і вуличного освітлення.

Такі обіцянки не належать безпосередньо до компетенції нардепа, який, значною мірою, має займатися законотворчістю, а не вибиванням коштів на свій округ. Але визнаємо, що для більшості мажоритарників характерно давати такі запевнення, особливо перед виборами, а потім геть про них забувати. Співвідношення виконаних і провалених Молотком обіцянок про благоустрій округу все-таки на користь реалізованих.

Так, у серпні 2018 року він запевнив, що в «найближчому майбутньому планує передати місту Шостка та Шосткинському району два сучасних автомобілі швидкої медичної допомоги». Як повідомив нам нардеп, із державного бюджету в 2018 році надійшла субвенція Шосткинському району для купівлі трьох «швидких» марки Renault duster (для фельдшерсько-акушерських пунктів смт Вороніж, сіл Чапліївка та Клишки).

У Шосткинській райдержадміністрації «Слову і Ділу» повідомили, що із загального фонду районного бюджету виділили 1 млн 690 тис. грн для купівлі легкових автомобілів (спеціалізованих санітарних транспортних засобів) для Шосткинського районного центру первинної медичної (медико-санітарної) допомоги. В результаті для зазначених сіл були закуплені три легкових санітарних автомобілі.

Ігор МолотокНародний депутат України
Молоток пообіцяв удосконалити лізингові схеми закупки сільгосптехнікиСказано 28 жовтня 2012 р.Статус обіцянки: Не виконано

У квітні 2017 року Молоток на своїй сторінці в Facebook написав, що в Шостці тривають дорожні роботи в садовому мікрорайоні, триває реконструкція стадіону «Зірка», в парку ім. Кожедуба будуть встановлені лавочки, а також пообіцяв встановити спортивний майданчик.

«На вулиці Робочій, 5 буде встановлений дитячий майданчик. Мені це особливо приємно повідомити мешканцям цього району, де я провів своє дитинство», – написав нардеп у соцмережі.

Спортивний майданчик дійсно був зведений, а також реконструйована й заасфальтована під'їзна дорога до вулиці. Відзначимо, що в Шосткинській міськраді в березні 2018 року нам повідомили, що роботи з реконструкції спортивного майданчика зі штучним покриттям на вул. Робочій були зроблені за рахунок субвенції на соціально-економічний розвиток та співфінансування з місцевого бюджету.

На цьому народний депутат не зупинився й із подвоєною енергією, притаманною доброму меру-господарнику, продовжив свою діяльність на благо рідної Шостки. В травні 2018 року Молоток заявив, що в Шостці в сквері Кожедуба з'явиться яскравий пішохідний фонтан.

«Крок за кроком облаштовуємо місця культурного відпочинку шосткінців – і дорослих, і дітей. З’явилося колесо огляду, а невдовзі з’явиться яскравий пішохідний фонтан. Такий є далеко не в кожному великому місті, а в рідній Шостці буде!», – пообіцяв нардеп і в серпні вже відкривав новий об'єкт.

Нардеп повідомив, що сучасний музичний фонтан збудували на цільові бюджетні кошти, на які претендували відразу декілька міст, але гроші отримала Шостка.

Серед виконаних обіцянок народного депутата є також і запевнення допомогти із закупівлею обладнання для відділення бальнеотерапії в сумському Центрі для учасників бойових дій, реконструкція соціальних об'єктів Кролевеччини, дитячий майданчик у селі Ковтунове, допомога в закупівлі 115 комплектів медичної форми та 6 м'яких носилок, а також безліч спортивних і дитячих майданчиків у селах округу.

Те ж саме можна сказати й щодо цілої низки провалених запевнень нардепа. Однак цікавіше подивитись обіцянки Молотка, що безпосередньо стосуються законотворчості. Так, у своїй передвиборчій програмі в 2014 році він написав, що обіцяє домагатися на законодавчому рівні впровадження системи державного медичного страхування.

За весь час роботи у Верховній раді нинішнього скликання нардеп не подав жодної законодавчої ініціативи з приводу впровадження страхової медицини в країні. Відзначимо, що в парламенті не розглядали таких законопроектів. До того ж Кабмін досі не розробив давно вже назрілий проект закону про страхову медицину. Поки далі обіцянок і розмов справа не зрушила.

Ще Молоток обіцяв у своїй програмі вдосконалити лізингові схеми закупівлі сільгосптехніки. «Слово і Діло» двічі надсилало нардепу запит щодо цієї обіцянки (17 лютого та 25 березня 2015 року), однак на жоден із них відповіді не отримало, на відміну від запитів про будівництво дитячих майданчиків і ремонти дахів.

З восьми обіцянок, які мажоритарнику Молотку потрібно встигнути реалізувати до закінчення депутатських повноважень, усі стосуються благоустрою округу. Навесні 2016 року він обіцяв боротися за виділення фінансування з держбюджету на ремонт об'єктів соціальної інфраструктури в Кролевецькому районі.

Влітку бюджетний комітет Верховної ради (членом якого є Молоток) затвердив виділення близько 29 млн грн бюджетних коштів на ремонт траси Т-19-07 Шостка-Воронеж-Кролевець. Сам нардеп повідомив, що на засіданні Мінрегіонбуду комісія з відбору проектів виділила 954 тис. грн на реконструкцію котельної Алтинівської ЗОШ I-III ступенів Кролевецького району.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: