Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Іван Мірошниченко

Читать на русском
Депутат від Самопомочі Іван Мірошниченко виконав майже половину своїх обіцянок і провалив чотири.

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Іван Мірошниченко (фракція «Самопомочі»).

Мірошниченко був обраний до Верховної ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. За час роботи він дав 35 обіцянок, частина з них із передвиборчої програми «Самопомочі» за списками якої Мірошниченко пройшов до парламенту. Він встиг виконати 17 зобов'язань (49%), а 4 – провалив.

Три невиконані обіцянки Мірошниченка – програмні, вони стосувалися судової реформи. Так, він обіцяв домогтись усунення президента й парламенту від формування суддівського корпусу, а також домогтися удосконалення механізмом відбору суддів. У червні 2016 року Верховна рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», який, зокрема, передбачав запровадження механізму обрання суддів виключно на конкурсних засадах. Але депутат був відсутній під час голосування за цю ініціативу.

Крім того, Мірошниченко обіцяв домогтися вдосконалення механізмів дисциплінарної відповідальності суддів. У червні 2016-го парламент ухвалив законопроект «Про судоустрій і статус суддів», який передбачав масштабну реорганізацію та переатестацію всієї судової системи й запроваджує поняття відповідальності суддів за неправдиві дані в податковій декларації та за ухвалення некомпетентних рішень. Але нардеп утримався під час голосування й пропустив голосування за внесення змін до Конституції.

Провалив депутат обіцянку домогтися прозорості державних закупівель. Мірошниченко не було в сесійній залі парламенту, коли був схвалений закон, що поширює систему електронних торгів ProZorro на всі держзакупівлі в країні.

Впорався Мірошниченко з програмною обіцянкою домогтися відмови від позаблокового статусу України. Він підтримав законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості».

У листопаді 2017 року народний депутат запевнив, що не підтримає проект бюджету-2018, якщо уряд не виділить додаткових коштів на агропромисловий комплекс. Серед його умов було збільшення фінансування з 6,3 млрд грн до 8,3 млрд грн, переспрямування щонайменше 1,5 млрд на прямі дотації виробникам, посилення підтримки садівництва й виноградарства до 300 млн грн тощо. Хоча в бюджеті-2018 підвищили підтримку галузі тваринництва до 4 млрд грн, підтримку розвитку хмелярства, закладки молодих садів, виноградників та ягідників до 300 млн грн, усі умови Мірошниченка виконані не були, й він головний кошторис не підтримав.

У процесі виконання в парламентаря залишаються ще 14 обіцянок. Зокрема, Мірошниченко повинен домогтися скасування депутатської недоторканності. Члени фракції «Самопомочі» реєстрували в Раді законопроект «Про внесення змін до деяких законів України (щодо недоторканності народних депутатів України)», але його зняли з розгляду. Відзначимо, що сам Мірошниченко не завжди голосував за зняття недоторканності з окремих нардепів. Наприклад, не голосував за подання на Олеся Довгого.

У передвиборчій програмі також є обіцянка домогтись ухвалення закону про президента. Але досі ані Мірошниченко, ані його колеги з фракції не реєстрували власних законодавчих ініціатив щодо регламентації процедури імпічменту глави держави.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: