Чому Росія блокує відновлення мосту в Станиці Луганській?

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Ремонтні роботи блокують саме РФ і бойовики. Причина проста – Росія боїться дій з боку України.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий, оцінюючи ситуацію з мостом у Станиці Луганській, відремонтувати який четвертий рік поспіль не дає Росія.

«Росія давно вже відкинула ілюзії, що вони наступатимуть. Навпаки, вони дуже бояться, що цим мостом українська сторона піде в наступ. Варто зважати на розташування мосту. Якщо якась техніка чи підрозділи заходять через цей міст, то вони опиняються прямо в Луганську. Тобто є можливість заходити до міста й штурмувати його відразу. В Москві цього дуже бояться», – зазначив Дикий.

Порівняно з іншими незручностями, які створюють окупація частини нашої території та війна, що продовжується, це далеко не найбільша проблема, а одна з, додав він.

«Можливо, ми й звертаємо на це увагу, тому що це одна з можливостей чітко показати світовій спільноті, хто ж насправді не виконує Мінські домовленості», – уточнив експерт.

На його думку, вимоги РФ на кшталт того, що потрібно, щоб міст був завширшки 4 метри, а не 2, – це лише намагання придумати такі умови, на які Україна точно не погодиться.

Окуповані території Донбасу: що обіцяють у програмах кандидати в президентиМайже всі кандидати в президенти України в програмі обіцяють повернути окуповані території Донбасу.

У коментарі «Слову і Ділу» координатор групи «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець також зазначив, що українська сторона в ТКГ неодноразово наполягала на тому, щоб відремонтувати міст, але бойовики перешкоджають.

«Головна причина – вони бояться, що зроблять міст, яким українські війська зможуть рухатися, тому й перешкоджають будівництву. Бояться наступу з боку України», – підкреслив він.

За його словами, міст має дуже велике значення, оскільки в цьому районі це один із основних способів зв’язати Станицю Луганську з іншими населеними пунктами.

«Міст, звичайно, покращив би ситуацію з переходом для громадян, але бойовикам він не потрібен, для них це зайвий головний біль», – додав експерт.

Ведуться переговори щодо відновлення мосту, але його не можна збудувати в місці, де стріляють, уточнив він.

«У Станиці Луганській як вечір, так і стрілянина, постійно. Вдень іде потік людей, які з окупованої території намагаються проїхати в Україну за продуктами, за пенсією, а ввечері починаються активні обстріли. Нічого там не можна збудувати, поки стріляти не перестануть», – пояснив фахівець.

Є безліч прикладів: відкриття КПВВ в районі Золотого, якому бойовики перешкоджали, розведення сторін поблизу села Петровське – розвести сторони так і не змогли, тому що бойовики весь час стріляють, нагадав він.

«Неможливо реалізувати якийсь проект на гуманітарній основі зі стороною, яка не дотримує слова, узгоджує припинення вогню, а вже за 5 хвилин порушує режим тиші», –резюмував Костянтин Машовець.

Що обіцяють кандидати в президенти з приводу відносин України з Росією, можна дізнатися, пройшовши наш тест.

Яке бачення кандидатів щодо деокупації та повернення анексованого Криму до складу України – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: