Низка країн засудила рішення Трампа щодо Голанських висот

Читать на русском
Низка країн засудила рішення президента США Дональда Трампа про визнання суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами. З подібними заявами вже виступили Росія, Туреччина і Сирія.
Трамп і Нетаньяху перед підписанням історичного рішення щодо Голанів

Низка країн засудила рішення президента США Дональда Трампа про визнання суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами. З такими заявами вже виступили Росія, Туреччина та Сирія.

Про це повідомляє «Слово і Діло».

Так, у МЗС РФ заявили, що рішення США йде в розріз із міжнародним правом і може призвести до витка напруженості на Близькому Сході.

«Ми вже говорили про це неодноразово регулярно, на жаль, це може привести - мені страшно, що багато які з наших заяв і коментарів стають пророчими, але так воно і є - це може призвести до нового витка напруженості в регіоні Близького Сходу», - сказала заявила офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова в ефірі Русского радио.

«Такі речі саме тому, що виходять за межі правового простору, так як вони ігнорують всі міжнародні напрацювання, резолюції Радбезу, рішення Радбезу (ООН - ред.) і так далі, вони, на жаль, можуть тільки погіршити ситуацію», - додала вона.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що США знову проігнорували норми міжнародного права, визнавши суверенітет Ізраїлю над Голанами.

«США знову проігнорували міжнародне право. Однак це їхнє рішення ніколи не узаконить ізраїльську анексію. Це, навпаки, підірве зусилля із мирного врегулювання на Близькому Сході і посилить напруженість у регіоні», - написав політик у Twitter.

У свою чергу МЗС Сирії назвав рішення Трампа щодо Голан кричущим нападом на суверенітет країни, повідомляє видання SANA. В ООН заявили про незмінність позиції щодо статусу Голанських висот. Раніше в Євросоюзі нагадали, що як і раніше не визнають Голанські висоти частиною Ізраїлю.

Голанські висоти до 1967 року були частиною Сирії. Під час Шестиденної війни Ізраїль зайняв дві третини території, в 1981 році включив Голани до складу держави. У Раді безпеки ООН ці дії назвали анексією. Належність гірського плато вважається основним предметом ізраїльсько-сирійського конфлікту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: