Санкції проти Суркова та депутатів Держдуми: чи є користь від обмежень

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Можливо, обмеження не принесуть бажаного результату, але не запроваджувати санкцій узагалі Україна не може.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Михайло Дяденко, оцінюючи розширення санкцій проти РФ з боку України.

«Санкції щодо РФ і російських чиновників з боку України узгоджувалися з демократичною спільнотою – країнами ЄС, США, Канадою. Україна не може не запроваджувати своїх санкцій, хоча потрібно розуміти, що дійсно їх частка дуже мала, на відміну від санкцій, запроваджених США та країнами ЄС», – зазначив Дяденко.

Однак це правильний стратегічний і символічний крок з боку України. Це підтвердження того, що Україна координує свою політику зі світовою спільнотою, додав він.

«Санкції України проти російських чиновників не завдадуть великої шкоди. Російсько-український товарообіг знижується. РФ може й не помітити цих санкцій, на відміну від України, яка була зав'язана на торгівлю з РФ у частині газу й нафтопродуктів. Для нас це була суттєва структура імпорту», – пояснив політолог.

Однак із нашого боку, це важливий символічний крок. У відповідь РФ також може запровадити додаткові санкції щодо українських офіційних осіб і якихось підприємств, уточнив він.

Обіцянки кандидатів у президенти щодо відносин України з Росією – ТестНаскільки добре Ви знаєте, що обіцяють кандидати в президенти в своїх програмах щодо відносин між Україною та РФ. Пропонуємо перевірити себе за допомогою нашого тесту.

«Але вони вже не матимуть великого значення для нас. Бізнес, який раніше орієнтувався на РФ, уже перейшов на інші ринки. Економічні зв'язки з РФ звужуються», – підкреслив Дяденко.

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков зазначив, що найбільш ефективні обмеження не персональні, а ті, які стосуються співпраці в секторальних сферах, зокрема банківській та енергетичній.

Однак, за його словами, критика санкцій як таких і того, що вони не дають зрушень, не зовсім доречна.

«Ми не знаємо й не можемо уявити, яким був би результат зараз, якими були б дії РФ, якби цих санкцій не було», – підкреслив він.

Санкції не змінюють ситуацію кардинально, але мають стримувальний і накопичувальний ефект, уточнив експерт.

Він нагадав, що РФ уже зіткнулася з економічними проблемами, відбувається стагнація, був обвал рубля.

«Якщо подивитись останні дані центру «Левада» про довіру до влади, то й у керівництва РФ уже є приводи для занепокоєння. Принцип накопичення кількісних заходів і перехід до якісних ніхто не скасовував», – резюмував Михайло Пашков.

Нагадаємо, 20 березня президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО про санкції проти осіб та компаній, причетних до агресії проти України в Криму та на Донбасі. Санкції були запроваджені щодо 294 юридичних та 848 фізичних осіб.

Що обіцяють кандидати в президенти з приводу відносин України з Росією, можна дізнатися, пройшовши наш тест.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: