Наглядова рада «Нафтогазу» проти Кабміну: чи замінять Коболєва та коли

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Ситуація вже виглядає абсурдно. Наглядова рада називала об’єктивною попередню зарплату Коболєва, подавала її, була готова відстоювати перед урядом, а зараз раптово пропонує вдвічі зменшити, відмовитися від усіх премій та надбавок.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, оцінюючи позицію наглядової ради НАК «Нафтогаз України» та Кабміну щодо продовження контракту з Коболєвим.

«Цим відкатом наглядова рада підтверджує, що вони необ’єктивні й заангажовані. Відкат щодо зарплати свідчить про те, що їхнє головне завдання – врятувати рядового Коболєва, грубо кажучи. Наглядовій раді потрібно залишити Коболєва ще на рік, щоб він завершив процес, тобто запустив на ринок європейських трейдерів», – зазначив Корольчук.

За його словами, наглядова рада хоче, щоб Коболєв довів розпочате до кінця, запустив трейдерів і щоб більше це не можна було відіграти назад. А якщо спробують, то зі скандалами на міжнародному рівні, що завдасть втрат для держави.

«Завдання – зробити вигляд, що відбулася реформа ринку, з’явилася конкуренція, але насправді буде монополізація. Вона вже зараз присутня», – констатував він.

Коболєв влаштовує західних партнерів, тому він так довго перебуває на цій посаді. Гройсман готувався до іншого сценарію – звільнити Коболєва. Зараз вони вже думають, додав експерт.

«Що буде в підсумку? Контракт Коболєва закінчиться, його не продовжать, він не матиме права займати крісло. Наглядова рада не зможе його продовжити. Це орган, який лише рекомендує продовжити», – уточнив він.

«Риторика уряду може бути такою, що вони готові продовжити контракт, але з огляду на скандали з преміями, аудит, перевірки поки призначать виконувача обов’язків. На цьому питання зависне до парламентських виборів. Нового очільника «Нафтогазу» ми не побачимо до закінчення парламентських виборів», – резюмував Юрій Корольчук.

Нагадаємо, програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана реорганізувати НАК «Нафтогаз України».

Додамо, голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявив, що не збирається звільнятися з посади.

Пізніше в наглядовій раді НАК повідомили про ухвалення рішення продовжити контракт із головою правління компанії Андрієм Коболєвим і встановити його місячний оклад у розмірі 2,08 млн грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: