Силові мітинги: на кого розраховані та чи є загроза для виборів

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

У країні багато корупціонерів, у тому числі пов’язаних з оборонною сферою. Чому активісти, наприклад, не виходять проти Пашинського, чому не звертаються до «Народного фронту»?

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи мітинги «Нацкорпусу» та «Нацдружин» другі вихідні поспіль.

«Це внутрішньополітична боротьба різних груп, які використовують різні інструменти. Так, історія з корупцією в оборонці, з Гладковським зрозуміла. Але вони працюють точково, не системно. Це класична боротьба груп, а не якась громадська боротьба за справедливість, хіба що частково», – зазначив Краснопьоров.

Безумовно, Кремлю ця ситуація вигідна, як і те, що в Україні крадуть на армії, уточнив він.

Боротьба з корупцією: що в своїх програмах обіцяють кандидати в президентиБільш ніж половина кандидатів у президенти дали обіцянки щодо боротьби з корупцією. Дехто обіцяє навіть смертну кару.

«Мітинги з таким градусом як інструмент політичної боротьби грають на руку Кремлю. Корупція, монопольні змови – все те, що не дуже вигідно Україні, вигідно Кремлю. Таких речей багато. Чи свідомо «Нацдружини» це роблять? Мабуть, ні. Вони вважають, що таким чином борються за політичний процес, який пов’язаний з Аваковим та Білецьким», – підкреслив політолог.

На його думку, Білецький не повністю залежить від Авакова, але вони, однозначно, співпрацюють.

«Вони не те що залежні, радше пов’язані. Працюють на вибори», – додав він.

До зриву виборів не дійде, вони не мають для цього легітимності, акцентував експерт.

«Вони виступають проти людей Адміністрації на догоду іншим групам. Пашинського вони не чіпають. Це боротьба. Групи Авакова та Порошенка борються одна з одною. При цьому вони хочуть іншого президента. То вибори ж якраз для цього і є. Зрив виборів не буде легітимним в очах суспільства», – пояснив він.

«Ну а сили в них, грубо кажучи, взяти владу й здійснити переворот немає, вони на це не підуть. Десь на округах проблеми будуть», – уточнив аналітик.

За його словами, те, що обрали силовий варіант, розраховано на виборця. Це позиціонування себе «Нацкорпусом» та «Нацдружинами» як сили, що готова боротися з хаосом. Вони себе позиціонують як група, частина якої захищає Україну на Донбасі, а частина – готова боротися зі свавіллям такими силовими методами.

«Вони відповідають на запити частини суспільства й працюють на свого потенційного виборця. Потенційний їх виборець вважає, що потрібно всіх вишикувати строєм і тоді все буде добре. Це неправильно й нереально, але вони таким чином дають потенційному виборцю сигнал – ось, ми готові, ми можемо, вже проти Порошенка пішли», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Додамо, 12 лютого 2019 року Аваков пообіцяв залучити до проведення президентських виборів близько 130 тис. поліцейських.

Раніше «Слово і Діло» з’ясувало, що обіцяють кандидати в президенти для боротьби з корупцією.

Як відомо, політична партія «Національний корпус» заявила, що має намір продовжувати акції протесту, поки винні в розкраданнях в оборонній сфері не будуть покарані.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: