Комітет Європарламенту схвалив резолюцію щодо РФ

Читать на русском
Взаємодію з Росією хочуть обмежити сферами, що представляють спільний інтерес, продовжити дію антиросійських санкцій і зупинити Північний потік-2.

Європейські парламентарі закликають до вибіркової взаємодії з Росією, підтримки санкцій проти РФ і скасування будівництва Північного потоку-2».

Як пише «Слово і Діло», відповідну резолюцію в понеділок, 4 лютого, ухвалив комітет з міжнародних справ Європарламенту, повідомляє прес-служба ЄП.

За відповідний документ проголосували 27 членів комітету, четверо виступили проти, 15 утрималися.

Як ідеться в документі, ЄС має співпрацювати з Росією лише в галузях, що становлять спільний інтерес, а також необхідно переглянути чинну Угоду про партнерство та співробітництво (PCA).

Члени Європарламенту заявили про засудження дій Росії в Азовському морі та її неодноразові порушення територіальних вод і повітряного простору країн Балтійського регіону.

Окрім того, підкреслюється, що нинішні санкції мають залишитися в силі, а ЄС має бути готовий до подальших дій, особливо за допомогою цілеспрямованих санкцій проти окремих осіб.

У зв'язку з цим члени Європарламенту закликають відповідні країни ЄС припинити всі програми видачі «золотих віз або паспортів» і закликають Європейську комісію та Службу зовнішніх дій підготувати пропозицію європейської версії «закону Магнітського».

Хоча члени Європарламенту із закордонних справ більше не хочуть розглядати Росію як стратегічного партнера, вони підкреслюють, що ЄС сьогодні є найбільшим торговим партнером Росії і збереже цю позицію в найближчому майбутньому. Однак євродепутати повторюють свій заклик про скасування проекту «Північний потік-2», оскільки він підсилює залежність ЄС від поставок російського газу й загрожує внутрішньому ринку ЄС.

Європейський парламент розгляне резолюцію на Страсбурзькій пленарній сесії в березні.

Раніше повідомлялося, що Брюссель очікує негайного звільнення 24 українських моряків, незаконно затриманих Росією.

Раніше повідомлялося, що Берлін піде назустріч США щодо «Північного потоку-2».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: