Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки ховає Наливайченко

Читать на русском
Валентин Наливайченко балотується в президенти. Слово і Діло розбиралось, які обіцянки він не виконав.
Слово і Діло

До президентських виборів в Україні залишається дедалі менше часу, а питання все ті ж: кому вірити, за кого голосувати. Самі кандидати з кожного доступного їм майданчика розповідають про свої успіхи й намагаються очорнити суперників. При цьому чимало претендентів уже не перший рік у політиці, у них накопичилася солідна база обіцянок, у тому числі провалених, але вони вважають за краще про це не згадувати. «Слово і Діло» нагадає про невиконані зобов'язання кандидатів у президенти (тих, хто раніше вже був у владі), а також розбереться, що вони обіцяють зробити в разі перемоги. Раніше ми писали, зокрема, про Віктора Бондаря та Петра Порошенка, сьогодні в центрі уваги Валентин Наливайченко.

У передвиборчій програмі Наливайченко, як і багато інших кандидатів, використовував деякі свої ж нереалізовані обіцянки. Закон про відкликання депутатів і закон про імпічмент президента – так Наливайченко пропонує створювати «справедливу систему влади, яка служитиме й буде підконтрольною людям». Тільки ці зобов'язання вже були в політика в передвиборчій програмі партії УДАР, коли він балотувався до парламенту в 2012 році, й вони провалені.

Ані щодо першого, ані щодо другого питання Наливайченко тоді своїх законопроектів у Верховній раді не зареєстрував. Відповідні ініціативи вносили інші депутати, але вони були або зняті з розгляду, або їх не встигли розглянути, оскільки Раду розпустили достроково.

У декларації кандидата в президенти України Валентина Наливайченка немає машин, фірм, цінних паперівУ декларації 2017 року Валентин Наливайченко не має ніякого доходу, а його дружина отримала за рік менш ніж 30 тисяч гривень зарплати.

Повторив Наливайченко також свою обіцянку про те, що суддів обиратимуть громади. У 2012 році він уже це зобов'язання давав, але, знову ж таки, своїх ініціатив не запропонував, а законопроекти його колег розглянуті не були.

Остання посада, яку обіймав Наливайченко, – голова Служби безпеки України. Певний час до цього він був уповноваженим із контролю за діяльністю відомства. Кілька провалених обіцянок у нього накопичилося й на цих посадах. Наприклад, наступного дня після розстрілів на Майдані запевнив, що високопоставлені чиновники, які віддавали накази про вбивства на акції протесту, будуть затримані. Але, як ми знаємо, винні не покарані досі.

У грудні 2014 року Наливайченко обіцяв найближчим часом внести до Верховної ради законопроект про створення окремої судової палати при Верховному суді для розслідування злочинів проти людяності. Але обіцяна ініціатива в парламенті не з'явилася.

Крім того, він провалив обіцянку звернутися до міжнародних структур з приводу санкцій щодо колишнього голови СБУ Олександра Якименка. Але до самого свого звільнення в квітні 2015 року Наливайченко цього не зробив.

У передвиборчій програмі як кандидат у президенти Наливайченко обіцяє скоротити кількість чиновників і державних органів, знищити корупцію, створити резервну Добровольчу армію, надати громадянам право на збройний захист.

Нагадаємо, про всіх кандидатів та їхні програми можна почитати в розділі «Вибори-2019». Там же можна ознайомитися з їхніми деклараціями в зручному форматі інфографіки.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: