Українці краще ставляться до РФ, ніж росіяни до України. Про що це говорить?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Згідно з опитуванням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології та російською недержавною дослідницькою організацією «Левада-центр» у лютому 2019 року, позитивно налаштованих до РФ українців було 57%. При цьому в РФ добре або дуже добре ставилися до України 34% населення. Також 87% українців стабільно підтримують незалежність держави. Кількість тих, хто бажає закритих кордонів із Росією, скоротилася із 44% до 39%. Збільшилося число громадян, які хочуть, щоб відносини між країнами були незалежними, але без кордонів і митниць (з 44% до 48%).

У коментарі «Слову і Ділу» політолог Володимир Золотарьов висловив сумніви, що такі показники виникли в результаті впливу російської пропаганди на українців. На його думку, українці й росіяни під хорошим ставленням мають на увазі різні речі.

«Людина може не купувати російські товари, не слухати російську музику, не дивитися російські фільми просто тому, що цей продукт не подобається, але при цьому вона може нормально ставитися до РФ, просто хотіти, щоб її керівництво не лізло в Україну», – зазначив Золотарьов.

За його словами, такі показники – це різниця в світогляді. Звідси різні оцінки в одному й тому ж питанні.

«Братська любов»: чому українці стали краще ставитися до РФЗа останній рік кількість українців, які стали краще ставитися до росіян, зросла майже на 10 відсотків.

«Для росіян погане ставлення й узагалі ставлення пов'язане з місцем у житті. Вони «велика держава», їм усі заважають жити, навколо одні вороги й усе в такому дусі. Для українців головне, щоб ніхто не ліз до їхнього будинку. Все одно хто – росіяни, татари, головне, щоб їх ніхто не чіпав. Тут різні сенси, люди різних культур», – пояснив він.

РФ і Україна – це різні культури, зараз це особливо помітно. Це було зрозуміло й раніше, але Майдан поставив все на місця: РФ і Україна – це різні народи, культури, додав він.

«Те, що 57% добре ставляться до РФ, не означає, що вони радісно бігатимуть із російськими прапорами, якщо зайдуть російські танки, це не пов'язані речі. Просто росіяни та українці вкладають різні змісти», – резюмував Володимир Золотарьов.

Нагадаємо, 3 грудня президент Петро Порошенко вніс до Ради як невідкладний проект закону про припинення дії Договору про дружбу з Росією. 6 грудня 2018 року Верховна рада підтримала припинення договору про дружбу з Росією.

Днями в МЗС Росії заявили, що українська влада «веде цілеспрямований наступ на російську мову та права російськомовного населення».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: