Саакашвілі готується до повернення. Чи є в політика майбутнє в Україні?

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог
Кирило Молчановполітолог

Усе залежатиме від перебігу президентських виборів та їх результату. Очевидно, що Саакашвілі ще хоче вплинути на їх результат, оскільки заявлений термін повернення – це час, коли вже будуть відомі фаворити.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Дмитро Купира, оцінюючи заяву Саакашвілі про його повернення в Україну 1 квітня.

«Чи зможе Саакашвілі повернутися, залежатиме від того, як діятимуть силові органи. Очевидно, що Саакашвілі гратиме проти Порошенка. Кого він підтримає? Залежить від результатів першого туру. Ймовірно, Саакашвілі може намагатися піти потім із кимось до ВР, але питання в тому, чи домовиться він із кимось», – зазначив Купира.

За його словами, невідомо, якою буде коаліція та політичні союзи ближче до парламентських виборів. Усе впирається в новообраного президента.

«Після обрання президента ситуація буде зрозумілішою. Є політики, які завжди в президентській групі. Тобто, хто стане президентом, в тій групі вони й будуть. Є ті, хто інакше веде суспільну діяльність. Очевидно, що Саакашвілі намагатиметься з кимось об’єднатися. З ким? Залежатиме від того, хто стане президентом», – підкреслив аналітик.

Політолог Кирило Молчанов зазначив, що зараз Саакашвілі передусім хотів вдарити по Порошенку, заявивши, що не вірить у потрапляння того до другого туру.

Скоріш за все, 1 квітня Саакашвілі ніхто не пустить в Україну. Навіть якщо Порошенко не потрапить до другого туру, адміністративна машина влади дуже інертна, акцентував він.

«Швидких рішень щодо Саакашвілі ніхто не ухвалюватиме», – додав експерт.

Від любові до ненависті: друзі та вороги СаакашвіліВ Україні Саакашвілі має не лише власну політичну партію, але й потужну підтримку низки популярних політиків. «Слово і Діло» вирішило розібратися, хто підтримує Саакашвілі в Грузії та Україні і хто є його опонентом.

Пізніше шанси фізично потрапити в Україну Саакашвілі має, але в політиці його час уже минув, уточнив він.

«Саакашвілі вже, грубо кажучи, відпрацьований матеріал. Мало для кого він може бути цікавим. Саакашвілі є чинником неспокою, людиною, яка може організувати бурхливу діяльність і тим самим привернути до себе весь фокус уваги. Але це особливо нікому не потрібно, враховуючи негативний досвід. У сенсі того, що спочатку Порошенко сам намагався на ньому зіграти, позиціонуючи себе як євроінтегратор-реформатор, однак медійно Саакашвілі його переграв», – пояснив політолог.

Він не виключив, що хтось із політиків може на ньому піаритися, навіть пообіцяти Саакашвілі якусь посаду, але після всіх виборів навряд чи якась політична сила візьме його до себе в команду чи запропонує державну посаду офіційно.

«Це нікому не вигідно в Україні. За принципом «Техас мають грабувати лише техасці». Приїжджі тут не потрібні», – резюмував Кирило Молчанов.

Нагадаємо, Міхеіла Саакашвілі позбавили українського громадянства й заборонили в'їзд в Україну до 2021 року.

Хто належить до соратників та опонентів екс-голови Одеської області, дивіться в матеріалі «Від любові до ненависті. Друзі та вороги Саакашвілі».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: