Військова загроза з трьох напрямків: чи можливий напад Росії?

Читать на русском
Олег Саакянполітолог
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Росія готується до більш широкомасштабної війни та до більшої кількості воєн, що чітко закріплено в її воєнній доктрині.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олег Саакян, оцінюючи заяву начальника Генштабу про те, що Росія готує ударні армійські з'єднання для вторгнення в Україну.

«Окрім воєнної доктрини, посилення мілітаризації простежується в заявах ключових осіб. Постійно Україна в протистоянні з РФ перебуває в стані війни низької інтенсивності, яка може перекинутися на нові плацдарми та майданчики. Це залежить багато в чому від спроможності України протистояти російській агресії», – зазначив Саакян.

Тобто, наскільки агресивними будуть дії РФ, залежить також від ціни підвищення інтенсивності бойових дій, підкреслив він.

З іншого боку, за його словами, важливий фактор внутрішньої слабкості чи внутрішньої сили.

«РФ на сьогодні без внутрішньої дестабілізації України буде складно піти на воєнний прорив і напад. Це буде, з одного боку, пов’язано з дуже великими жертвами. Все ж таки Україна в іншому стані, аніж у 2014 році», – уточнив експерт.

«З іншого боку, це може викликати більш серйозні реакції на Заході й створити більш токсичний контекст для РФ для подальшого протистояння, оскільки РФ готується до більш затяжного періоду воєн, можливо, не лише з Україною», – пояснив Олег Саакян.

Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий зазначив, що якщо Путін хоч трохи керується хоча б тим, що радять його ж аналітики та експерти, то загострення й ескалації зараз не буде.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв забезпечити деескалацію конфлікту з РосієюСказано 30 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Чого вони можуть домогтися загостренням? Можливо, відхопити ще декілька квадратних кілометрів. Але тим самим вони зіграють на користь нашому президенту в його переобранні. А саме цього вони максимально намагаються уникнути», – додав він.

На його думку, всі силові варіанти можливі після другого туру виборів, навіть не після першого.

«Коли вже програють на президентських, багато чого може статися. Хоча, ймовірно, РФ ще й до парламентських виборів потерпить», – припустив Дикий.

Додамо, Петро Порошенко заявив, що забезпечить деескалацію конфлікту з Росією з огляду на принципи територіальної цілісності та з урахуванням європейського вибору України.

Що обіцяють кандидати в президенти щодо Криму та Донбасу – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: