Кримінальне провадження щодо YouControl закрили через два роки після обшуків

Читать на русском
Кримінальне провадження, котре було зареєстроване 25 липня 2016 року, закрито в зв'язку з 
відсутністю складу кримінального правопорушення.
Засновник і головний виконавчий директор YouControl Сергій Мільман

14 березня компанія YouControl оголосила, що провадження щодо неї закрите.

Про це повідомляє «Слово і Діло», з посиланням на Аin.ua.

Відзначимо, в березні 2017 року СБУ провела обшук в офісі YouControl, яка формує досьє на кожну компанію на основі даних із держреєстрів. Обшуки також пройшли в квартирах її директорів. Тоді компанію звинувачували в незаконному використанні доступу до відкритих держреєстрів і навіть в роботі на російські спецслужби.

Кримінальне провадження, котре було зареєстроване 25 липня 2016 року, закрито в зв'язку з «відсутністю складу кримінального правопорушення». Відповідне рішення міститься в постанові про закриття кримінального провадження слідчого Дніпровського управління Нацполіції Києва. Нагадаємо, що СБУ передала справу YouControl Нацполіції в листопаді минулого року.

За словами заступника директора YouControl із правових питань Данила Глоби, прийти до такого фіналу допомогла увага ЗМІ до провадження, публічна підтримка компанії з боку деяких депутатів, Рада бізнес-омбудсмена і т.д.

«Все це в комплексі «дотиснуло» Головне слідче управління СБУ, в результаті чого здійснення досудового розслідування було доручено Національній поліції. Нацполіція в свою чергу ретельно проаналізувавши отримані матеріали, не виявила жодних ознак складу злочинів і тому закрила кримінальне провадження. Це в черговий раз довело, що розслідування щодо YouControl зсамого спочатку було штучним і необґрунтованим», - заявив адвокат.

Розслідування проти YouControl СБУ почала в липні 2016 року. Компанії інкримінували незаконний збут спеціальних технічних засобів, «негласне отримання інформації за попередньою змовою групою осіб в інтересах розвідувальних органів РФ», а також - несанкціоноване втручання в роботу відкритих держреєстрів.

У березні 2017 року СБУ провела обшуки в офісі YouControl, квартирах керівництва, включаючи житло голови компанії Сергія Мільмана і комерційного директора Олени Лапи, і ряду співробітників. В цілому, близько 100 співробітників Служби безпеки відвідали 11 локацій і вилучили всю готівку, ноутбуки та документацію, повідомляли навесні в компанії.

Нагадаємо, в листопаді 2018 року компанії повернули майно, вилучене під час обшуку.

Також відмітимо, що засновнику аналітичного онлайн-сервісу YouControl Сергію Мільману в кінці грудня 2017 року оголосили підозру в «несанкціонованому втручанні в роботу комп'ютерних мереж». На думку СБУ, це призвело до витоку, блокування інформації та спотворення процесу її обробки і маршрутизації.

Відзначимо також, що YouControl - це компанія, яка формує досьє на компанії України на основі відкритих даних, відстежує зміни в держреєстрах і візуалізує зв'язки між афілійованими особами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: