НБУ знову зберіг облікову ставку на колишньому рівні

Читать на русском
Центробанк допускає посилення інфляційного тиску через монетизацію субсидій, індексацію пенсій і збільшення інших соціальних витрат.

Національний банк у четвертий раз поспіль вирішив залишити без зміни облікову ставку на рівні 18% річних.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляється на сайті центробанку в четвер, 14 березня.

Нацбанк пояснив уповільнення інфляціїДинаміка споживчої інфляції свідчить, власне, про послаблення інфляційного тиску, говорять у НБУ.

В останній раз центробанк знижував облікову ставку - до 12,5% з 13% річних - 26 травня 2017 року.

У той же час у НБУ бачать потенційні проінфляційні ризики в планах уряду збільшити в найближчі місяці соціальні витрати.

«У найближчі місяці заплановано підвищення соціальних виплат і монетизацію субсидій для оплати житлово-комунальних послуг. Хоча ефект цих окремих факторів незначний, сукупно їх вплив може бути відчутним, якщо позначиться на інфляційних очікуваннях в умовах посилення невизначеності в рік подвійних виборів», - йдеться в повідомленні.

У НБУ додають, що активне зміцнення обмінного курсу гривні, що випереджає нинішній прогноз центробанку, навпаки, сприяє уповільненню інфляції.

Як повідомлялося, у лютому інфляція сповільнилася вдвічі - з 1% до 0,5%. З початку року ціни в Україні зросли на 1,5%. У річному вимірі (до лютого 2018 року) інфляція сповільнилася до 8,8%.

Облікова ставка - еквівалент вартості грошей в економіці. За цією ставкою НБУ надає кошти комерційним банкам, а ті, у свою чергу, кредитують фізосіб і юросіб. Таким чином, облікова ставка впливає на вартість кредитних ресурсів.

Підвищення облікової ставки говорить про зростання рівня інфляції та падіння темпів економічного зростання в країні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: