Припинення дії Договору про дружбу з РФ. Чи варто побоюватися наслідків?

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Призупинення договору – правильний крок з боку України. В іншому разі, можна вважати, що в нас відсутня самоповага.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олег Саакян, оцінюючи припинення дії Договору про дружбу з РФ та реакцію російської сторони.

«По-перше, Україна не розривала договір, а призупинила його дію в обумовлений документом термін, тобто не продовжила його дію. По-друге, для України, безумовно, перебувати в такому договорі про дружбу й добросусідство з країною, яка окупувала частину території, – блюзнірство. Це може сприйматись як елемент непослідовності власної політики та відсутності самоповаги», – зазначив Саакян.

На його переконання, Україні потрібно було піти на такий крок.

«Чи обрали для цього правильний час? Доречно це було б зробити раніше, причому у формі розриву, для того, щоб використати це як аргумент у символічному правовому протистоянні з РФ одразу після того, як він був використаний для подання позовів до міжнародних інституцій, і після того, як використали договір як частину правової позиції України щодо російської агресії», – уточнив він.

Тобто те, що він зараз призупиняється, жодним чином не скасовує його порушення РФ на момент, коли він був чинним, додав політолог.

З іншого боку, це унеможливлює маніпулювання РФ у своїй дипломатичній та військовій діяльності, апелювання до так званого великого договору, підкреслив він.

«Негативних наслідків для України цей крок не матиме. В міжнародних судах Росія не зможе використати це як аргумент проти України. Перш за все тому, що саме РФ є порушником. Таке використання якраз буде на користь Україні. Звичайно, з боку РФ уже є спроби використати призупинення договору як елемент пропагандистської машини, але не більше», – пояснив експерт.

З точки зору реальності, для нас це нічого не змінить. Договір регулював те, чого вже не існує, – дружні добросусідські відносини. Крім того, договір рамковий, у ньому немає жодної конкретики, переважна частина відносин з РФ базується на міжнародних договорах та міжнародному законодавстві, наголосив він.

«Цей договір не має прямих норм і не впливає на реальні взаємовідносини. Навпаки, договір надавав можливість повсякчас апелювати до нього, робити вигляд, що війни немає, є внутрішнє протистояння, яке росіяни називають громадянською війною. Зараз у РФ забирають додатковий аргумент, до якого вона могла б апелювати», – резюмував Олег Саакян.

Як відомо, Договір про дружбу з РФ втрачає чинність із 1 квітня 2019 року.

Нагадаємо, 16 березня 2018 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв зупинити дію програми економічного співробітництва України та Росії на 2011-2020 роки й дотримав слова.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: