ЄС включив 15 країн до «чорного списку» офшорів

Читать на русском
Ще 34 країни знаходяться у так званому сірому списку ЄС і підлягають посиленому моніторингу.

Міністри економіки і фінансів країн Євросоюзу під час зустрічі в Брюсселі оновили «чорний список» країн, що порушують міжнародні норми оподаткування, через що відносно них застосовується особливий торговий і фіскальний режими.

Про це повідомляється на сайті Єврокомісії у вівторок, 12 березня, передає «Слово і Діло».

Так, у «чорний список» ЄС увійшли 15 країн - Американське Самоа, Барбадос, Гуам, Маршаллові острови, Самоа, Тринідад і Тобаго, ОАЕ, Американські Віргінські острови, Аруба, Беліз, Бермуди, Фіджі, Оман, Вануату та Домініка.

Ще 34 країни знаходяться в так званому «сірому списку» ЄС і підлягають посиленому моніторингу щодо дотримання міжнародних стандартів у сфері оподаткування.

У той же час, Євросоюз оголосив про намір розширити критерії прозорості щодо дотримання норм конкуренції і права у сфері оподаткування та включити в наступний моніторинг такі країни, як Росія, Мексика та Аргентина.

«Моніторинг буде доповнений більш ґрунтовними вимогами у сфері прозорості, і три країни, які входять до «Великої двадцятки» - Росія, Мексика й Аргентина - будуть додані в перелік для подальшого моніторингу», - йдеться в повідомленні.

Загалом за минулий рік Єврокомісія провела оцінку 92 країн на основі трьох головних критеріїв - прозорості оподаткування, системи управління і реальної економічної активності. Ще одним індикатором для здійснення перевірок вважається наявність у країнах нульового рівня корпоративного оподаткування.

Як наголошується в документі, 60 країн здійснили заходи, аби врахувати зауваження Єврокомісії, що дозволило на практиці скасувати понад 100 «шкідливих» режимів оподаткування.

Нагадаємо, в січні 2018 року ЄС виключив вісім країн зі списку офшорів. Тоді в Брюсселі відзначили, що пішли на такий крок у зв'язку з експертною оцінкою зобов'язань на вищому політичному рівні, взятих цими юрисдикціями щодо усунення зазначених ЄС недоліків.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: