У НСЖУ розповіли про напади на журналістів з початку року

Читать на русском
У Національній спілці журналістів України відзначили, що найбільше атак зафіксовано в Києві та Київській області.

За два перших місяці 2019 року зафіксовано 13 випадків фізичної агресії щодо журналістів, у січні - сім і в лютому - шість.

Як пише «Слово і Діло», про це в середу, 6 березня, повідомляє Національна спілка журналістів України.

Згідно з даними моніторингу, Індекс фізичної безпеки журналістів України, найбільше - 5 атак на журналістів - було зафіксовано в Києві та області, ще дві - в Одесі, один випадок у Херсоні. Також два інциденти сталося на Буковині, по одному - у Львові, на Закарпатті та в Тернопільській області.

Відзначається, що один із найжорстокіших нападів стався ввечері 24 січня. У Голосіївському районі Києва невідомі побили і пограбували журналістів проекту Стоп корупції Олександра Золотнюка і Владислава Марченка, які готували сюжет про незаконний видобуток піску.

Два рази поспіль - у січні і лютому - про перешкоджання професійній діяльності із застосуванням сили повідомляла чернівецька журналістка Галина Єремиця. На співробітницю ЗМІ двічі нападали віряни і представники духовенства.

«В обох випадках, що сталися в Чернівецькій області, займалася висвітленням зборів, на яких обговорювалися перехід від Московського патріархату в ПЦУ. Віряни вели себе дуже агресивно: погрожували, висловлювали в мою адресу образливі слова, виривали техніку з рук. В обох випадках зверталася в поліцію з приводу перешкоджання журналістській діяльності», - розповіла журналістка.

За даними НСЖУ, частина інцидентів супроводжувалася знищенням або пошкодженням майна, атаками на журналістські групи. Зокрема, резонансною справою стала стрілянина в редакції обласної газети Новий день в Херсоні під час проведення масової прес-конференції. Правоохоронцями пошкоджений мікрофон 5-го телеканалу під час затримання радикалів біля Подільського райвідділу поліції в Києві, а через підпал повністю згоріло авто блогера Василя Крутчака.

У той же час, експерти Індексу фізичної безпеки журналістів вирішили не включати в моніторинг три інциденти, де журналісти заявляють, що не бачать свідомого перешкоджання журналістській діяльності, або де обставини подій свідчать про побутовий характер пригод. Зокрема, індекс не включає нічне побиття в Кам'янському невідомими особами журналіста В'ячеслава Хорошуна, обстріл громадянином у стані сп'яніння редакції радіостанції КалушФМ і конфлікт у Вінниці при спробі журналістів потрапити на координаційну нараду православних архієреїв.

Раніше ми писали, скільки нападів на журналістів зафіксували в 2018 році.

Нагадаємо, Amnesty International закликала Україну покарати винних у нападах на активістів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: