Вибори-2019: чого чекати від РФ та що може завадити лідерству Зеленського

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт
Кирило Молчановполітолог

До виборів не так багато часу, боротьба стає жорсткішою. Очевидно, що найближчим часом варто чекати на злив компромату як із російського боку, так і з українського.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний експерт Олександр Палій, оцінюючи політичні тенденції та соціологічні рейтинги.

«Росія зараз активно працює проти Порошенка, тому, ймовірно, буде злив компромату. Крім того, не виключені диверсії. РФ напевно заготувала кілька реальних диверсій. Це можуть бути вибухи, підпали. Тому тут важлива робота наших правоохоронців», – зазначив Палій.

Згідно з рейтингами, в другому турі, скоріш за все, будуть Порошенко та Зеленський, додав він.

За його словами, мережа підкупу Тимошенко вже сильно пошкоджена діями СБУ. Вона може просісти в рейтингу.

«У ситуації з Порошенком, хоча й виник наразі скандал довкола «Укроборонпрому», але це по-перше, стара історія, а по-друге, президент оперативно відреагував відсуненням від діяльності Гладковського. Якщо знайшли лише такий компромат, значить, реального компромату немає», – уточнив політолог.

Наскільки прогнози соціологів збігалися з результатами президентських виборівНаші аналітики переглянули, наскільки збігалися дані провідних соціологічних груп з результатами президентських виборів за останні 20 років.

Рейтинги Зеленського також можуть просісти, підкреслив він.

«Зеленський змушений буде говорити. З'являтиметься певна інформація й про нього. Люди дедалі більше дізнаватимуться, хто він такий. Ну й фантазія працюватиме. Уявити таку людину верховним головнокомандувачем складно», – констатував Палій.

Політолог Кирило Молчанов звернув увагу, що Зеленський не веде активної кампанії й не задає трендів. Він намагається зібрати протестний електорат Тимошенко та Порошенка.

Зеленський намагається відгородитися від різких заяв і не обговорювати серйозних речей – як повернути Донбас, як повернути борги. В нього немає відповідей на ці запитання, він тікає від складних тем, наголосив експерт.

На його думку, Зеленський дистанціюється від брудної кампанії й намагається розширити коло своїх симпатиків за рахунок інших кандидатів.

«Але проблема в тому, як мобілізувати своїх симпатиків у день голосування. До половини його аудиторії рідко ходить на дільниці. Якщо його штаб вирішить це питання, то шанси на перемогу є. Якщо ні – він може й до другого туру не потрапити», – резюмував Кирило Молчанов.

За даними соціологів, станом на кінець лютого 2019 року за Зеленського готовий проголосувати майже кожен четвертий з опитаних.

Нагадаємо, про всіх кандидатів та їхні програми можна почитати в розділі «Вибори-2019». Там же можна ознайомитися з їхніми деклараціями в зручному форматі інфографіки.

Раніше «Слово і Діло» підготувало аналіз, наскільки прогнози соціологів збігалися з результатами президентських виборів в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: