Корупція в оборонці: як реагує суспільство на скандали та як зберегти рейтинг

Читать на русском
Олексій Голобуцькийполітолог
Кирило Молчановполітолог

Ми живемо не в реальних фактах, а в умовах того, в кого є більше можливостей поширити інформацію й спростувати її, а це медійні можливості. Все інше не має значення.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог Олексій Голобуцький, оцінюючи скандал навколо «Укроборонпрому» та звільнення Гладковського.

«З одного боку, якщо блискавично йти на такі кроки, як відставка, це можуть сприйняти в суспільстві так, ніби визнаються звинувачення. З іншого боку, не відреагувати взагалі також не можна. Тому відставка лише зараз», – зазначив Голобуцький.

Проблема ще в тому, що суспільство апріорі вважає весь політичний клас якимось збіговиськом шахраїв, підкреслив він.

«У нас постійно когось у чомусь звинувачують, але в підсумку все розвалюється. Надалі людина, винна вона чи ні, вже з клеймом, що вона злодій. Повісили ярлик – далі вже нічого не має значення. В судах усе розвалюється. Нічого довести або не можуть, або не вміють. Та й наслідки нікого особливо не цікавлять», – уточнив політтехнолог.

Згідно зі свіжою соціологію, рейтинг Порошенка поки зростає. Зараз опоненти намагаються перетворити цю історію на вселенську проблему, що зрозуміло й навіть правильно з їхньої точки зору, додав він.

«Інше питання в тому, наскільки населення відчутно реагує на це. Це не перший скандал. За п'ять років їх було дуже багато. Починаючи від Липецької фабрики й закінчуючи офшорами. Найбільше свого часу вплинули Мальдіви, при тому, що це взагалі не злочин. Але психологія виборця саме така. Виходить, що красти нормально, а чесно витрачати гроші на відпочинок – ні», – пояснив експерт.

За його словами, в суспільстві існує така думка, що якщо людина у владі, то вона обов'язково краде.

«Але проблема в тому, що це дискредитує все – правову систему, закони», – резюмував Олексій Голобуцький.

Політолог Кирило Молчанов зазначив, що якби хтось опинився на лаві підсудних, це дійсно було б дуже логічно й дозволило президенту отримати певні позитивні бонуси.

«Якби президент перевів стрілки на Гладковського, переспрямував на нього весь негатив, це було б варіантом вийти зі скандалу. Однак слід розуміти, що це малоймовірно. Гладковський багато знає й зовсім не обов'язково, щоб він про це розповів. Це може бути компромат проти Порошенка», – пояснив він.

«В ідеалі при цьому ще й відправити у відставку керівництво «Укроборонпрому» й заарештувати. Тоді можна було б вийти з цієї ситуації, практично не заплямувавши себе», – підкреслив Молчанов.

Додамо, за даними розслідувачів, до схем виведення з української оборонки сотень мільйонів гривень причетні друг і партнер Петра Порошенка, член Ради національної безпеки і оборони Олег Гладковський, його 22-річний син та гендиректор «Укроборонпрому» Павло Букін.

Нагадаємо, в нашій рубриці «Вибори» можна знайти кожного кандидата, подивитися його декларацію на інфографіці, біографію та програму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: