Супрун розвінчала міф про шкоду мікрохвильовки

Читать на русском
Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розвінчала міфи про те, що мікрохвильові печі роблять їжу шкідливою, випромінюють радіацію й викликають рак.

Виконувачка обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розвінчала міфи про те, що мікрохвильові печі роблять їжу шкідливою, випромінюють радіацію й викликають рак.

Відповідний пост у середу, 27 лютого, опублікований на сторінці чиновниці у Facebook, пише «Слово і Діло».

За її словами, вчені досі сперечаються з приводу твердження, що після нагрівання в мікрохвильовій печі їжа стає менш поживною.

«Багато корисних речовин руйнується під час теплового впливу. Найбільш теплочутливими є водорозчинні вітаміни, такі як фолієва кислота, вітаміни В і С, які є в овочах. Саме тому важливо враховувати їхній спосіб приготування», - пише Супрун.

Так, одне з досліджень показало, що найбільш ефективним методом для збереження вітаміну С виявилося приготування на пару - руйнувалася лише десята частина вітаміну, що міститься в продукті. Під час приготування в мікрохвильовій печі - приблизно чверть, а в результаті варіння - майже половина. Інші дослідження підтвердили, що приготування в мікрохвильовій печі краще зберігає водорозчинні вітаміни.

За словами Супрун, під час варіння вітаміни виварюються в воду, а при приготуванні в мікрохвильовій печі - ні, до того ж приготування займає менше часу і зберігає необхідні речовини.

Щодо приготування або розігрівання їжі в пластиковому посуді в мікрохвильовці - ситуація виглядає інакше. Деякі хімічні речовини можуть потрапляти в їжу під час нагрівання. Вчені звертають особливу увагу на два компоненти, які часто є в наявності в пластику, - фталати і бісфенол-А (BPA). Перші додають для отримання прозорого і твердого пластику, інші - щоб зробити пластик м'яким і гнучким.

Ці речовини пов'язують з порушеннями роботи ендокринної системи через їхню здатність впливати на рівень гормонів - естрогену і тестостерону. Дослідження останніх років показали, що BPA пов'язано з безпліддям, ожирінням, діабетом і репродуктивними проблемами. Зокрема, деякі дослідження вказують на те, що ця речовина збільшує ризики передчасних пологів.

Супрун при приготуванні та розігріванні їжі порекомендувала звертати увагу на такі правила:

  1. Краще використовуйте скляний або керамічний посуд.

  2. Якщо користуєтеся пластиком для розігріву або вже підігрітої їжі - використовуйте призначений для цього пластмасовий посуд. Зазвичай на ноьму зазначене відповідне маркування.

  3. Якщо такий посуд пошкоджений - не варто його використовувати. Це стосується старих, подряпаних або тріснутих контейнерів.

  4. Ніколи не нагрівайте і не зберігайте продукти в пластикових контейнерах, які не призначені для харчових продуктів.

Раніше Супрун пояснила українцям, як правильно вживати білок.

Також чиновниця розповіла про користь яблук для здоров'я.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: