Весняне підвищення пенсій: звідки кошти та скільки кому доплатять

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Слід розуміти, що це кошти, які йдуть трьома потоками. З точки зору макроекономічних показників, негативних наслідків не буде.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економічний експерт Андрій Блінов, оцінюючи індексацію пенсій.

«Слід визначити кілька моментів. По-перше, в Україні є відповідний закон, який пов'язаний саме із солідарною пенсією. Це закон про індексацію пенсій, який пропонує відповідну формулу: 50% від індексу інфляції плюс 50% від середньої зарплати в 2018 році порівняно з 2017-м. Ця індексація стосується всіх тих, хто виходить на пенсію на загальних умовах. Середня зарплата – 8865 грн, зростання склало 24,8%, відповідно, маємо 12,4% й половина від інфляції 9,8% становить 4,9%. В підсумковому розрахунку виходимо на 17,3% підвищення», – зазначив Блінов.

Щодо виплат, то за участю прем’єра, міністра соцполітики, президента ухвалене рішення щодо разових виплат у розмірі 2410 грн. Це подано як компенсація за те, що не відбувалося підвищення зарплат за час роботи Кабміна Яценюка, уточнив він.

За його словами, це разові виплати, які будуть розділені на два транші – в березні та квітні.

«Для цих виплат людина повинна мати повне право на пенсії. Це стосується лише тих, хто отримує повну пенсію, має найбільше стажу. Є правило щодо тих, у кого при перерахунку була низька зарплата, яка не дозволяла робити суттєву індексацію. Потрібно мати 25 років і 20 років трудового стажу відповідно для чоловіків та жінок, якщо виходили на пенсію до 2011 року. Якщо після 2011 року, то 35 років для чоловіків і 30 – для жінок», – пояснив економіст.

Це можна розглядати як певну разову акцію, що пов'язують із виборами. Щодо сум виплат і того, звідки вони беруться, то з точки зору макроекономіки вони не є суттєвими в сенсі збільшення дефіциту, додав він.

Є отримані кошти від розмитнення «євроблях». До Пенсійного фонду надійшло від 4-6 млрд грн, оскільки в розмитнення включений ПДВ, що не йде до ПФ. Базову пенсію, нижчу за прожитковий мінімум, отримують 2 млн осіб, із них 1,9 млн мають той самий повний страховий стаж, тобто стаж 35/30 років чи 25/20 років відповідно до років, підкреслив експерт.

«Виходить, що майже з 12 млн пенсіонерів близько 2 млн мають право на таку доплату. Якщо помножити 2 на 2410, то вийде близько 4,8 млрд. Тобто це приблизно та сума, яку отримав ПФ від розмитнення «євроблях». Відповідно, про дефіцит говорити не доводиться», – констатував він.

На його думку, в рішенні провести підвищення пенсії є ще й психологічний аспект.

«На руки йтиме проіндексована пенсія в березні, плюс людина отримає монетизовану субсидію в межах експерименту. В платіжках у середньому 1700 грн. В принципі, разово в одному місяці людина може отримати близько 5 тис. грн. У квітні ситуація повториться. І тут постає питання, на скільки людина розумітиме, що є її проіндексованою пенсією, а що – ні? Тут є психологічний момент. У людей, які не зовсім заглиблюються в реформу, може скластися враження, що саме на стільки підвищили пенсії», – наголосив фахівець.

При цьому не слід забувати, що якщо людина отримує субсидію, вона має заплатити за комунальні послуги. Правила стали жорсткішими, зараз не можна допускати навіть 300 грн боргу, що легко зробити, не заплативши якусь одну квитанцію, додав він.

Міністр соцполітики Андрій Рева: «Остаточно вивести всіх із тіні – це як побудувати комунізм»Міністр соцполітики Андрій Рева в інтерв'ю Слову і Ділу розповів про затримку пенсій, призначення субсидій і свою зарплату.

«Можливий певний розпач. Це питання радше психологічне, питання споживацької поведінки. Так, таких людей не так багато, але їхня споживацька поведінка – велике питання. Як вони поведуть себе на ринку? Як витрачатимуть кошти? В людей, які довго перебували в стані жебрацтва, отримували мізерну пенсію, отримання 5 тис. грн може викликати різну реакцію. Невідомо, як людина поводитиметься, користуючись, наприклад, принципом «один раз живемо», – акцентував експерт.

У загальному масштабі з точки зору макроекономічних показників це не матиме впливу, уточнив він.

«Говорити, що гроші нізвідки, немає підстав. Індексація є плановою, субсидії закладені в бюджеті, додаткові разові виплати – кошти, отримані від розмитнення «євроблях», – резюмував Андрій Блінов.

Нагадаємо, торік міністр соціальної політики Андрій Рева пообіцяв, що з 2019 року в повному обсязі запрацює механізм автоматичного перерахунку пенсій.

Інтерв'ю міністра соцполітики «Слову і Ділу» – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: