Вибори-2019: хто може перемогти та що для цього потрібно

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Президентські й парламентські вибори виграють системи, які здатні довести месиджі кандидатів до виборців, ніжно довести їх до ділянок і жорстко захистити результат.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політтехнолог Тарас Загородній, передає «Слово і Діло».

Експерт виділив три системи в Україні, в яких є шанс на перемогу.

На його думку, найсильніша й наймотивованіша система в Тимошенко, оскільки все ж партії 20 років, вона найбільш розгалужена.

«Плюс у Тимошенко завжди є резерв голосів у селах, до яких зазвичай не доходять соціологи», – додав він.

Друга, менш розгалужена, але мотивована в базових регіонах, – у Юрія Бойка, уточнив політтехнолог.

«Третя система хоч і велика, але слабо мотивована, – в Порошенка. Адмінресурс у нинішніх умовах річ відносна й може швидко хитнутися не туди, якщо не впевнений у переможці. Ця трійця, скоріш за все, й розігруватиме головний приз або впливатиме на вибір. Резерву голосів мало, оскільки Порошенко – влада», – зазначив він.

Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки приховує Юлія ТимошенкоЛідерка «Батьківщини» провалила зобов’язання визнати Росію країною-агресором, ухвалити законопроекти про прозорість фінансування партій та підтримку бійців АТО.

За його словами, в Зеленського все добре, але немає людей на місцях.

«Телевізором у нас вибори ще ніхто не вигравав. Швидко нічого не збудуєш. Зеленський має великі шанси в щось гідне зіграти, якщо його й надалі атакуватиме штаб Порошенка. Люди можуть просто назло прийти без структур і проголосувати так, що мало не здасться нікому», – підкреслив Загородній.

На його думку, те ж саме стосується парламентських виборів. Експерт підкреслив, що цифри в Тимошенко будуть десь удвічі більшими, якщо після перемоги на виборах вона чітко виконає свої обіцянки, в першу чергу щодо газу й тарифів.

Партія Порошенка, навіть у разі його перемоги, упреться максимум в 10%. Можливо, ситуацію змінить Гройсман, якого хочуть бачити прем'єром 15% виборців, судячи з досліджень, акцентував він.

Експерт не виключив, що це може додати голосів, але складно позбутися негативу Порошенка, який нікуди не подінеться. Також у разі перемоги Зеленського його партія взагалі до парламенту не потрапить.

«Із кого він формуватиме Кабмін? Кошового та Юзика? Плюс проти нього гратиме весь парламент. Плюс силовики всюди підставлятимуть. Занадто великим буде розчарування, профнепридатність стане для всіх очевидною. Тут добре ще, якщо не злетить за імпічментом. Кіно далеке від реальності. Все одно впираємося в Тимошенко», – резюмував Тарас Загородній.

«Слово і Діло» зібрало передвиборчі обіцянки з програм Зеленського, Тимошенко та Порошенка. Дізнатися, кому яка обіцянка належить, ви зможете, пройшовши тест.

Які невиконані обіцянки приховує Юлія Тимошенко – за посиланням.

У нашій рубриці «Вибори» можна знайти кожного кандидата, подивитися його декларацію на інфографіці, біографію та програму.

Нагадаємо, 26,4% українців, які визначилися, за кого голосуватимуть на виборах президента, готові підтримати шоумена Володимира Зеленського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: