Рада відтермінувала створення інформаційної системи трансплантації

Читать на русском
Верховна рада схвалила без обговорення закон, який відкладає створення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації до 2020 року.

Верховна рада схвалила без обговорення закон, який відкладає створення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації до 2020 року.

За проект № 9461-д проголосували 231 народний депутат, повідомляє «Слово і Діло» в четвер 28 лютого.

Відповідно до закону, інформаційну систему трансплантації мають створити не пізніше 1 січня 2020 року. До цього часу матеріали трансплантують, користуючись інформацією на паперових носіях, а рішення про можливість трансплантації ухвалює консиліум лікарів, до списку очікування якого був включений реципієнт - відповідно до черговості в списку.

Поки не будуть визначені кваліфікаційні характеристики транспланто-координаторів, медустанови зможуть призначати осіб для виконання їхніх функцій.

Закон вносить зміни до переліку близьких родичів, двоюрідних братів і сестер, дядьків і тіток, племінників. Очікується, що це дозволить розширити коло осіб для родинного донорства. Дозволяється купівля-продаж гемопоетичних стовбурових клітин; їхнє донорство неповнолітніми. Дозволяється донорство кісткового мозку від рідних братів/сестер у віці до 18 років.

Відповідно до закону, сімейний лікар зможе отримувати згоду на посмертне донорство і матиме право вносити таку інформацію до Єдиної державної інформаційної системи. Закон набуде чинності на наступний день після офіційної публікації.

Раніше Кабмін затвердив порядок надання згоди на донорство.

Також нагадаємо, за інформацією нардепа, в Україні припинилися операції з трансплантації органів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: