Кабмін схвалив порядок надання згоди на донорство

Читать на русском
Кабмін затвердив порядок надання згоди на трансплантацію органів після смерті. Дати свою угоду в письмовому вигляді може кожен повнолітній.

Кабмін затвердив порядок надання згоди на трансплантацію органів після смерті. Дати свою угоду в письмовому вигляді може кожен повнолітній.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України, пише «Слово і Діло».

Трансплантація в Україні: що передбачає новий законВ Україні дозволили посмертне донорство за умови згоди людини. Що ще передбачає закон про трансплантацію – на інфографіці.

«Уже в наступному році кожен повнолітній українець зможе письмово затвердити своє бажання або небажання стати донором або призначити уповноважену особу, яка зможе прийняти рішення за нього після його смерті. Відповідну Постанову КМУ прийнято на засіданні уряду 27 грудня 2018», - повідомляє прес-служба МОЗ України.

Будь-який повнолітній зможе письмово повідомити про своє рішення дати згоду на трансплантацію органів або заборонити її після своєї смерті. Вся ця інформація буде потрапляти до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації.

Щоб повідомити про своє рішення з приводу донорства після своєї смерті, буде потрібно:

  • письмова згода/відмова на донорства після смерті;

  • заяву про згоду/відкликання угоди на прижиттєву трансплантацію;

  • заяву про відкликання попередньої угоди/відмови на донорство після смерті;

  • заяву про призначення/відкликання призначення уповноваженого представника, який зможе прийняти рішення про дозвіл/заборону на трансплантацію органів після смерті людини (має бути підписана уповноваженою людиною);

  • заяву на відмову бути уповноваженою людиною.

Рішення про те, бути донором чи ні, людина може змінювати протягом життя необмежену кількість разів.

У МОЗ повідомляють про те, що в майбутньому всю цю процедуру можна буде здійснювати за допомогою електронної заяви, шляхом заповнення онлайн-форми на сайті уповноваженого органу з питань трансплантації, яку необхідно обов'язково завірити електронним особистим підписом.

Заяву про згоду/відмову на трансплантацію можна подати не тільки лікарю, який буде проводити трансплантацію, або уповноваженому в центрах донорства, але і сімейному лікарю або терапевту. Всі заяви будуть зберігати в установах, в яких їх приймали. Однак відразу після початку роботи уповноваженого органу з питань трансплантації всі заяви будуть направлені туди.

З 1 січня рішення про лікування шляхом трансплантації буде приймати консиліум лікарів медичного закладу, в якому пацієнт внесений до списку очікування. Пацієнт зможе погодитися або відмовитися від такого методу лікування.

Нагадаємо 25 червня набув чинності закон про трансплантацію органів.

Також відзначимо, Верховна Рада узаконила трансплантацію органів 17 травня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: