Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Костянтин Матейченко

Читать на русском
Костянтин Матейченко запевнив, що Рада восьмого скликання проголосує за зняття недоторканності з усіх нардепів.

Час підвести підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Костянтин Матейченко (фракція «Народного фронту»).

Матейченко був обраний до Верховної ради восени 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції він дав 20 обіцянок, частина із них із передвиборчої програми партії «Народний фронт», за списками якої Матейченко пройшов до парламенту. Народний депутат виконав 10 зобов'язань (50%), а 4 – провалив.

У листопаді 2016 року Матейченко обіцяв надіслати до Кабінету міністрів запит щодо невиплати вугільних субсидій підприємствам Донецької та Луганської областей. Причому зробити це мав був протягом тижня. Але обіцяний запит депутат не надіслав і за місяць, тож обіцянка провалена.

Крім того, нардеп не виконав обіцянку підтримати законопроект про спеціальну конфіскацію коштів часів Віктора Януковича. Наприкінці 2016-го Матейченко не голосував за включення до порядку денного Ради проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо механізму стягнення необґрунтованих активів на користь держави в порядку цивільного судочинства».

Як і обіцяв, Матейченко проголосував за законопроект «Про внесення змін до закону України «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб», який забороняє заходити до будівлі Верховної ради зі зброєю. А постанову «Про заяву Верховної ради України в зв'язку з ухваленням Сеймом і Сенатом Республіки Польща змін до закону про Інститут національної пам'яті – Комісії з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів», навпаки, не підтримав.

Також парламентар виконав обіцянку посилювати соціальний захист тих, хто захищає Батьківщину. Він голосував за більшість законопроектів, які підвищують соціальний статус і захист військовослужбовців та їхніх сімей, надають низку пільг і створюють систему адресного соціального забезпечення.

У процесі виконання в Матейченка залишилися шість зобов'язань. Ще в 2016 році він запевняв, що Верховна рада восьмого скликання проголосує за зняття недоторканності з усіх народних депутатів. Але парламент зараз і близько до цього не підійшов.

Крім цього, Матейченко пообіцяв голосувати проти пропозиції спікера Андрія Парубія спростити процедуру залучення нардепів до відповідальності. Наприкінці 2016 року Верховна рада спробувала включити відповідний законопроект до порядку денного, але голосів не вистачило. При цьому Матейченко голосував «за». Потім цей проект закону зняли з розгляду, нових пропозицій поки немає.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: