Президентські вибори-2019: що показала електоральна соціологія

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

По-перше, визначилася «велика четвірка». Це ті, хто набирає 10%+. Тобто Зеленський, Порошенко, Тимошенко та Бойко. По-друге, дуже високий відсоток тих, хто не визначився, – більш ніж 30%.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Якубін, оцінюючи останні соціологічні рейтинги КМІС.

«Дуже високий відсоток тих, хто ще не визначився. Це показник того, що вони ухвалюватимуть рішення в останню чергу. Тому поки можна сказати, що в першої четвірки великі шанси. Відрив Зеленського присутній, але питання в тому, чи дійде його аудиторія до дільниць», – зазначив Якубін.

Можливо, ті, хто не визначився, бояться відповідати, опозиційно налаштовані, додав він.

Крім того, експерт звернув увагу, що соціологи вперше міряли кандидатів-клонів – Юлію Тимошенко та Юрія Тимошенка, який отримав 2%. Ймовірно, люди просто помилилися. Це може стати тенденцією під час виборів. Деякі люди голосуватимуть замість Юлії Тимошенко за Юрія Тимошенка.

Хто це пообіцяв: Зеленський, Тимошенко чи Порошенко? ТестМи зробили тест з обіцянок кандидатів у президенти України, які, за прогнозами соціологів, мають найбільші шанси потрапити у другий тур. Чи зможете Ви відрізнити обіцянки Зеленського, Тимошенко та Порошенка одна від одної?

«Розрив Тимошенко й Порошенка не дуже великий. У Порошенка великий антирейтинг, серед цієї четвірк – найбільший. Поки не до кінця зрозуміло, як він його знижуватиме. Крім того, останні скандали також б'ють по президенту, в тому числі ситуація з Євробаченням, з Гладковським, боротьба Авакова та БПП. Це матиме вплив на рейтинг. Тому поки питання, чи буде Порошенко легко вийти до другого туру», – пояснив він.

Поки Порошенко мало зробив для того, щоб знизити антирейтинг. Навіть не конкуренти, а саме особистий антирейтинг – головна небезпека для чинного президента, уточнив політолог.

«Антирейтинг тягне Порошенка на дно. У другому турі дуже велике значення має антирейтинг. Люди вибирають не за, а проти кого менше негативу. З огляду на те, що багато хто ще не визначився, можливі різні варіації того, хто буде в другому турі», – резюмував Олексій Якубін.

«Слово і Діло» зібрало передвиборчі обіцянки з програм Зеленського, Тимошенко та Порошенка. Дізнатися, кому яка обіцянка належить, ви зможете, пройшовши тест.

У нашій рубриці «Вибори» можна знайти кожного кандидата, подивитися його декларацію на інфографіці, біографію та програму.

Нагадаємо, 26,4% українців, які визначилися, за кого голосуватимуть на виборах президента, готові підтримати шоумена Володимира Зеленського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: