Корупційні схеми в оборонному секторі: чи вдарить це по Порошенку

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Розслідування bihus.info про корупцію в оборонному секторі може стати серйозним ударом по передвиборчих позиціях президента Порошенка, оскільки руйнує його патріотичний імідж.

Таку думку в своєму блозі висловив політолог Володимир Фесенко, передає «Слово і Діло».

«Усе залежить від резонансу й того, як цим скористається опозиція. Зараз і Тимошенко, і Ляшко вже активно використовують цю тему. Команда ж Порошенка зі свого боку прагнутиме мінімізувати й нейтралізувати цю шкоду, вимагатиме спростування інформації. Це буде контрпіар, інших методів наразі немає», – зазначив Фесенко.

На його думку, повністю закрити цю тему не вдасться, а ось запуск паралельних версій допоможе зменшити медійний ефект.

Загалом, ініціювати конфлікти з журналістами – це помилка, тут влада діє на своїх політичних рефлексах. Це відома піар-стратегія: якщо журналісти звинувачують, потрібно дискредитувати джерело інформації. Але, як показує досвід, а особливо в Україні, якщо починають звинувачувати журналістів, політологів, експертів, то влада, зрештою, йде в мінус, уточнив він.

Формула корупції: аналізуємо виборчий процес за допомогою бізнес-технологіїНа президентські вибори 2019 зареєструвалася рекордна кількість кандидатів. З одного боку це ускладнює виборчий процес, а з іншого - є ознакою демократії.

«Як ставиться до скандалів із журналістами електорат, зокрема, Порошенка? Саме ядро електорату сліпо вірить своєму кандидату. Вони, попри все, його підтримуватимуть, відкидаючи будь-які звинувачення та критикуючи журналістів. Але є чимало виборців, які не впевнені. Тобто зараз готові підтримати Порошенка з його патріотичною позицією, й раптом отримують інформацію про такі серйозні звинувачення на його адресу. Це може їх відштовхнути, й тоді вони оберуть когось з опозиційних чи відносно поміркованих кандидатів», – пояснив політолог.

Він звернув увагу, що згідно із соціологією, понад 30% українців – це ті, хто не визначився з вибором узагалі.

На його думку, для тих, хто почав підтримувати Порошенка лише останні два місяці й не остаточно впевнений у своєму виборі, такі історії можуть зіграти важливу роль. Тож ефект можливий. Наскільки він буде масштабним і серйозним – питання.

Хоча коли Зеленського постійно звинувачують у зв’язках з Коломойським, то, як ми бачимо, більшість його виборців не реагують, просто-таки не приймають цих звинувачень, підкреслив експерт.

Тим не менш останні дані КМІС показали, що рейтинг Зеленського трошки зменшився, як і Порошенка з Тимошенко, додав він.

«У випадку з Тимошенко, можливо, спрацював скандал з Мангером. Тож варто пам’ятати, що це лише початок. Ми ще побачимо звинувачення з обох сторін. Кампанія стає дедалі гострішою. В Мюнхені Тимошенко анонсувала, що її команда представить дані щодо зв’язків Порошенка та Медведчука», – резюмував Володимир Фесенко.

Додамо, за даними розслідувачів, до схеми виведення з української оборонки сотень мільйонів гривень причетні друг і партнер Порошенка, член Ради національної безпеки і оборони Олег Гладковський, його 22-річний син та гендиректор «Укроборонпрому» Павло Букін.

Нагадаємо, в нашій рубриці «Вибори» можна знайти кожного кандидата, подивитися його декларацію на інфографіці, біографію та програму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: