Аваков, БПП і звинувачення в підкупі: що відбувається між Банковою та МВС

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Той факт, що Аваков почав робити такі заяви, свідчить про те, що голова МВС уже ситуативно думає про своє політичне збереження.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Якубін, оцінюючи ситуацію між БПП і головою МВС на тлі останніх звинувачень про підкуп виборців.

Експерт звернув увагу, що Аваков у своєму інтерв'ю різко провів певні лінії конфлікту з БПП з натяком на президента.

«Коли Аваков говорить про те, що планувалася схема підкупу, що фігурує депутат Березенко, то за фактом він натякає, що планувалася ця схема не самим Березенком, а штабом президента. Аваков фактично оголосив війну чинному президенту. Це показник того, що Аваков розуміє, що якщо Порошенко буде переобраний на другий термін, то залишиться лише один із них», – зазначив Якубін.

На його думку, той факт, що Аваков почав робити такі заяви, свідчить про те, що голова МВС уже ситуативно думає про своє політичне збереження після президентських виборів.

«Імовірно, Аваков розуміє, що якщо Порошенко залишиться на другий термін, то навряд чи дозволить йому тривалий час перебувати на тій посаді, яка в нього є зараз, і мати той політичний вплив, який він має зараз. Аваков не просто так відкрив цей фронт», – додав він.

Політолог уточнив, що це вже не вперше Аваков робить такі заяви на адресу представників БПП і виборів узагалі. До того ж Аваков здійснив поїздку до США. Під час візиту очільник МВС також виступав із приводу того, що він буде, грубо кажучи, арбітром на президентських виборах. Після цього було загострення навколо мереж підкупу виборців з боку Порошенка.

«Цю тему спробували взяти на себе близькі до президента генпрокурор і СБУ та перекинути її на Тимошенко. Якщо Аваков практично прямо вказував, що мається на увазі штаб Порошенка, то минулого тижня була спроба переграти ситуацію й вказати, що цим займається Тимошенко. У підсумку Аваков виступив ще з одним інтерв'ю, в якому позначив прізвище Березенка. Ба більше, заявив, що готувався сценарій зі звинуваченням його в державній зраді, й усі прізвища прив'язані до оточення президента», – пояснив він.

«Грубо кажучи, сокиру війни Аваков уже витягнув», – підкреслив Якубін.

На його думку, для суспільства це не така вже й погана ситуація з точки зору того, що силовий ресурс на виборах не зосереджений лише в руках президента. В президента в руках ГПУ, а Аваков грає в свою гру. Виникає ситуація «стримувань і противаг».

Зрозуміло, що Аваков має свої інтереси. Банкова вважає, що в нього є домовленості з Тимошенко. Але незалежно від цього для суспільства це добре в тому плані, що Аваков не дає використовувати АП можливості, які в них є. Це дає шанс провести більш конкурентні вибори.

Зараз, на думку експерта, оскільки є позиція Авакова, яка прозвучала не лише в Україні, й у БПП це розуміють, звичайно, президентська сторона має відреагувати. Інакше вийде, що штаб Порошенка визнає, що були задумки, пов'язані зі спотворенням волевиявлення людей.

«Між Аваковим і Порошенком, його командою й так був конфлікт. Наразі, по-перше, цей конфлікт поглибився на тлі виборів, по-друге, чітко помітна тенденція, що Аваков вважає, що якщо президент, незважаючи на все, збереже посаду, це означатиме завершення кар'єри для голови МВС, можливо, навіть переслідування. Саме тому Аваков перейшов у наступ», – резюмував Олексій Якубін.

Раніше керівник МВС Арсен Аваков заявив, що заступник голови фракції БПП Сергій Березенко фігурує в кримінальних провадженнях про порушення виборчого законодавства на виборах 2019 року.

Також Аваков заявив, що в поліції є кілька справ щодо підкупу виборців президента України й кандидата в президенти на виборах 2019 року Петра Порошенка.

Нагадаємо, ознайомитися з обіцянками всіх зареєстрованих раніше кандидатів та їхніми деклараціями можна на сайті «Слово і Діло» в розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: