1,5 тис. грн кожному. Що дасть українцям монетизація субсидій?

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

Великий песимізм викликає монетизація в питанні того, що люди зможуть заощаджувати.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко, оцінюючи монетизацію субсидій, в межах якої кожна сім’я, яка має потребу, вже в березні має отримати 1,5 тис. грн.

«1,5 тисячі гривень, звичайно, гарна цифра, але реально дуже багато сімей отримують значно менше. Такі великі суми можуть бути лише для тих домогосподарств, які опалюють газом. Грубо кажучи, 1,5 тисячі отримають ті домогосподарства, які спалюють за сезон 2,5 тисячі кубів. Тому наразі сума обіцяних виплат викликає недовіру», – зазначив Сергієнко.

За його словами, гроші, щойно з’являться на рахунку чи на картці субсидіанта, так само швидко й зникнуть.

«Тобто на ринок в обмін між грошами й товарами вони не потраплять. Практично всі кошти підуть на оплату ЖКХ», – уточнив він.

Великий песимізм викликає монетизація в питанні того, що люди зможуть заощаджувати, додав експерт.

За його словами, 70% домогосподарств мають централізоване опалення. Якби в будинках стояли лічильники тепла, вентелі, регулятори, то українці могли б заощаджувати.

«Такі лічильники мають 2% будинків, які споруджені за останні 10 років. Люди за всього бажання заощадити не зможуть. Всі ці гроші вони віддадуть комунальникам», – пояснив він.

По-друге, навіть якби стояли лічильники та вентелі, то жодних стимулів до заощадження немає, тому що розмір субсидії має не фіксований характер, а змінний, підкреслив фахівець.

«Тобто якщо заощадили в цей опалювальний сезон, то в наступний порахують меншу субсидію. Вона розраховується за формулою, в якій враховане споживання за минулий період. Сенсу заощаджувати немає. Дослідження НАК у Кіровоградській області, де обстежували 200 тисяч домогосподарств, які опалюються газовими котлами, показало, що ті, хто отримує субсидії, спалюють в 1,5 раза більше, ніж ті, хто не отримує», – акцентував він.

Якщо взяти лише двоповерхові котеджі, сучасні забудови, то там розрив ще більший. Ті, хто отримує субсидії, споживають у 1,75 раза більше газу. Логіка цих сімей зрозуміла, вони усвідомлюють правила надання субсидій, наголосив експерт.

«Тобто якщо вони в цей сезон, коли зима тепліша, заощадять, а наступна зима буде холоднішою, то вони спалюватимуть більше газу, а субсидія буде меншою. Монетизація має сенс лише тоді, коли сума субсидії незмінна. Тоді є стимул заощаджувати», – резюмував Олександр Сергієнко.

Нагадаємо, міністр соціальної політики Андрій Рева не виконав обіцянку, що в другій половині 2018 року почнеться монетизація субсидій на рівні домогосподарств.

Раніше ми повідомляли, що Рева провалив обіцянку про те, що верифікація отримувачів субсидій завершиться до початку опалювального сезону 2018/2019.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: