Монетизація-2019: чи отримають українці «живі гроші» та чи зможуть заощадити

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

Жодних виплат «живими грошима» не буде. Це казки. Відкривається рахунок в Ощадбанку, і єдиним набувачем вигоди в такому разі буде саме Ощадбанк, тому що в нього на рахунках будуть кошти, які він може прокручувати й заробляти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко, оцінюючи монетизацію субсидій.

Обіцяють, що після закінчення опалювального сезону те, що українці заощадять, зможуть отримувати живими грошами чи на карткові рахунки, підкреслив він.

«Однак ключове питання, як українці можуть заощадити. В нас міське населення забезпечується централізованим опаленням. Рівень забезпеченості майже 70%. Тобто фактично все міське населення має централізоване опалення. Питання: чи мають люди вентилі на батареях, лічильники? Чи можуть відключити опалення в якійсь кімнаті з метою заощадження? Ні», – зазначив Сергієнко.

У людей немає реальної можливості заощаджувати, тому сподіватися отримати кошти не варто, хіба що дріб’язок, додав він.

Міністр соцполітики Андрій Рева: «Остаточно вивести всіх із тіні – це як побудувати комунізм»Міністр соцполітики Андрій Рева в інтерв'ю Слову і Ділу розповів про затримку пенсій, призначення субсидій і свою зарплату.

За його словами, сподівання на заощадження марні. Крім того, в цьому немає сенсу. Заощадити можуть ті, хто має індивідуальні газові котли, за рахунок того, що відключать в одній кімнаті опалення.

«Навіть ті, хто захоче заощадити, не матимуть стимулів для цього. Субсидія розраховується з огляду не лише на норматив, але й споживання в минулий період. Якщо люди заощадили цієї зими, то наступної їм можуть урізати розмір субсидії. Навіщо їм це потрібно?», – уточнив експерт.

Він звернув увагу, що дослідження «Нафтогазу» в Кіровоградській області показали, що ті хто отримував субсидію, споживали в 1-1,5 раза більше газу, ніж ті, хто не отримував. Тому реально заощаджували ті, хто не мав субсидії.

Монетизація має сенс лише тоді, коли розмір субсидії фіксований незалежно від споживання. Тоді людина має сенс заощаджувати, пояснив фахівець.

Тим часом уряд «закручує гайки», наголосив він.

«У листопаді 2018 року в нас було 3,3 мільйона отримувачів субсидій. Рік тому – вдвічі більше – 6,6 мільйона домогосподарств. Тому, звичайно, якщо так скорочувати, то грошей на субсидії вистачить. Але чи є це соціальною допомогою? Чи дійсно вони забирають субсидію лише в багатих?», – резюмував Олександр Сергієнко.

Нагадаємо, в проекті державного бюджету на 2019 рік передбачені видатки на житлові субсидії в розмірі 55,095 мільярда гривень.

Інтерв’ю міністра соцполітики Андрія Реви читайте на нашому порталі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: