Назвали кількість парафій, які перейшли до ПЦУ

Читать на русском
У Мінкульті вважають, що зараз процес стримується штучно, але в найближчі місяці переходів буде більше.

Близько 340 парафій в Україні офіційно перейшли з УПЦ МП у ПЦУ.

Як пише «Слово і Діло», про це в п'ятницю, 22 лютого, заявив Директор департаменту у справах релігій Міністерства культури України Андрій Юраш.

Румунська церква назвала умови визнання ПЦУРумунська Православна Церква може визнати ПЦУ в обмін на гарантії прав і свобод румуномовних церковних громад на Буковині, які зараз перебувають у віданні УПЦ МП.

«На сьогодні ми фіксуємо вже близько 350 здійснених процесів зміни підпорядкування з УПЦ МП у ПЦУ, десь близько 340 вже точно є документально зафіксованих. Я маю на увазі, що поки не всі ці переходи отримали завершення і юридичне оформлення на рівні документів, але я маю на увазі всі випадки, коли відбулися збори релігійної громади, де був засвідчений цей процес, коли віряни зібралися, оформили, належним чином зафіксували», - сказав Юраш в ефірі 5 каналу.

Водночас він вважає, що зараз процес стримується штучно, але в найближчі місяці процес переходів буде більш динамічним.

Відповідаючи на запитання ведучого, наскільки швидко переходять парафії і якими є стримувальні фактори, представник Мінкульту заявив, що «задіяно дуже багато зовнішніх механізмів, які націлені на те, щоб не дозволити максимальній кількості парафій влитися в ПЦУ».

Він також зазначив, що є чимало спекуляцій. Одна з них - що нібито зміну підпорядкування церкви можуть ініціювати 10-15 осіб, які є найближчими до священика, і є спроби дати саме цим людям право приймати рішення щодо функціонування майбутньої громади.

Раніше в ПЦУ заявили про погрози священикам, які залишили УПЦ МП.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: