МЗС України відповіло на заяву Угорщини про «напівфашистський» закон

Читать на русском
Офіційний Київ попросив Будапешт не називати український закон про освіту напівфашистським.

У Міністерстві закордонних справ України відреагували на заяву глави адміністрації прем'єр-міністра Угорщини Гергея Гуйяша, що український закон про освіту є «напівфашистським».

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє прес-служба відомства у п'ятницю, 22 лютого.

У Кабміні відреагували на критику БудапештаЗаяви Угорщини щодо напівфашистського українського закону про освіту не сприяють готовності депутатів йти назустріч.

У МЗС зазначають, що закон України Про освіту прийнято відповідно до внутрішнього законодавства і міжнародних зобов'язань. Також він пройшов експертизу Венеціанської комісії. Рекомендації знаходяться на стадії виконання.

«Вважаємо неприпустимими подальші вимоги щодо зміни прийнятого законодавства, маніпулювання такими епітетами, як "напівфашистський закон", як і фактами щодо його змісту», - йдеться в заяві.

Також у відомстві зазначили, що в Україні ні уряд, ні суспільство не мають антиугорських настроїв і залишаються готовими до діалогу з Угорщиною.

Нагадаємо, раніше глава адміністрації прем'єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш назвав «напівфашистським» український закон про освіту і заявив, що Угорщина продовжує наполягати на внесенні змін до нього. Відповідаючи на питання про майбутні вибори в Україні, він зазначив, що сподівається на зміну влади в Києві і на більш продуктивний діалог із новою адміністрацією.

Закон про освіту набув чинності 28 вересня 2017 року. Він передбачає, що дошкільну і початкову освіту діти можуть отримувати мовою нацменшини, а з 5-го класу - українською. Будапешт побачив у цьому порушення прав угорської меншини. Київ ці звинувачення відкидає.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: