Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Анатолій Матвієнко

Читать на русском
Анатолій Матвієнко не голосував за зняття недоторканності з Борислава Розенблата, хоча обіцяв.

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Анатолій Матвієнко (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Матвієнко був обраний до Верховної Ради восени 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції він дав 13 обіцянок, майже всі вони з передвиборної програми партії «Блоку Петра Порошенка», за списками якої Матвієнко пройшов у парламент. Депутат виконав чотири обіцянки (31%) і провалив – дві.

У червні 2017 року парламент розглядав подання генерального прокурора на зняття недоторканність з п'ять народних депутатів: Андрія Лозового, Олеся Довгого, Євгена Дейдея, Борислава Розенблата та Максима Полякова. Матвієнко пообіцяв, що підтримає всі п'ять подань, але слова не дотримав: він не голосував за притягнення до кримінальної відповідальності Розенблата.

Також Матвієнко не виконав обіцянку домагатися обрання Верховної Ради за відкритими партійними списками. У листопаді 2017-го він не голосував за Виборчий кодекс, який, зокрема, передбачає обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних списків.

Народний депутат виконав обіцянку домогтися створення громадського телебачення, підтримавши в Раді законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України».

В процесі виконання у парламентарія залишається ще сім зобов'язань. У квітні 2017-го Матвієнко запевнив, що за два роки в Тернопільській, Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Закарпатській областях будуть відремонтовані автомагістральні шляхи (хоча виконання цієї обіцянки не відноситься до компетенції нардепа). Відзначимо, що в липні того ж року Рада прийняла зміни до державного бюджету-2017, які передбачають додаткові витрати на ремонт доріг. Однак Матвієнко законопроект не підтримав.

Крім того, згідно з передвиборчою програмою партії, Матвієнко повинен домогтися скорочення кількості податків і зменшити їх ставки. Депутат голосував у Раді за законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)», згідно з яким кількість податків і зборів скорочується з 22 до 9. Також він підтримав законопроекти «Про внесення змін до розділу VIІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (щодо зменшення навантаження на фонд оплати праці)» і «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році». Але, незважаючи на прийняті зміни, Україна все ще залишається країною з великою кількістю податків і високими ставками.

Подивитися, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: