Україна потрапила в ТОП-3 країн, які шкодять РФ. Що змінили санкції?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Показовим є те, що США на друге місце, а ЄС - на першому. Виходить, що найбільш потужними виявилися європейські санкції. Це навіть після того, як Трамп і камарилья ввели обмеження.

Таку думку в коментарі Слову і Ділу висловив політолог-міжнародник, оцінюючи звіт Мінекономіки РФ, згідно з яким Україна потрапила в ТОП-3 країн, які шкодять РФ.

«Відносно США, то їх обмеження проти РФ не стільки тому що вони захищають Україну, стільки через те, що вони самі між собою сваряться, просто з використанням української тематики. Двопартійна позиція, позиція Трампа в результаті дали те, що США своїми санкціями завдали не більшої шкоди, ніж ЄС, хоча у нас Євросоюз прийнято критикувати за нерішучість», - каже Воля.

Те, що Україна потрапила в трійку, свідчить про те, що обмеження на торгівлю певні дійсно працюють, констатував експерт.

Однак, він уточнив, потрібно розуміти, що це не односторонні обмеження.

«Якщо у нас немає повномасштабної війни на фронті, то є торгова війна з РФ. Росія ще в серпні 2014 року ввела митні обмеження. Український транзит в Східному напрямку заблокований. Звичайно, Україна також відповіла дзеркально», - міркує політолог-міжнародник.

У РФ відреагували на санкції ЄС за АзовНапередодні стало відомо, що ЄС затвердив персональні санкції за Азов, які торкнуться восьми росіян.

Виглядає так, що Україна звичайно завдала шкоди РФ, але ми не знаємо, якої шкоди завдала нам Росія, заблокувавши транзит і припинивши економічні зв'язки в багатьох секторах, підкреслив Воля.

«Тому, питання неоднозначне, хто кому завдав більшої шкоди», - акцентував Воля.

На його думку, санкції зробили свій внесок, вони діють і зараз, але найбільший ефект від них був в перші роки після впровадження, тобто в 2014-2015 роках.

«Тоді був ще й психологічний ефект. Росія мала контакти з рядом західних компаній, але після припинення співпраці з низки питань, РФ просто переорієнтувалася на інші ринки. Хоча фінансові втрати були. Один їх фонд повністю розтанув», - говорить експерт.

Тим не менш, це все одно не той ефект, якби це були загальносвітові санкції, це обмеження окремих західних представників і окремих країн.

«Частина світу торгує з Росією, інша частина взагалі не підтримує ці обмеження», - констатував він.

«Санкції завдали шкоди, але дали не того ефекту, на який розраховували. Ці збитки часткові й не такі, які монли б змінити кардинально політику РФ, тим більше щодо Донбасу, щодо Криму. Немає саме всеосяжних санкцій, щоб вони кардинально щось змінили. Світ величезний, РФ перебудовується», - пояснює Володимир Воля.

Після 2014-го року, в перший час був психологічний ефект, власники компаній зазнавали втрат, акції падали, але психологічний ефект пройшов, підкреслив він.

Частина корпорацій вийшла взагалі з-під санкцій, змінила власників, уточнив він.

«Світ локалізована так сильно, всі пов'язані і впроваджувати більш глибокі санкції для потужних світових економік - це палиця з двох кінців. Завдаючи шкоди по РФ, вони завдають шкоди й собі. Це не маленька Корея. Відключення від «Свіфт» - це руйнування всієї банківської, економічної структури. Цього не буде. Це удар по світовим інстанціях насамперед. Санкційна політика на тому рівні, коли масштабні обмеження проти РФ дають подвійний збиток», - проаналізував Володимир Воля.

Відзначимо, максимального збитку для російських експортерів завдали обмеження ЄС (понад $2,4 млрд), США (понад $1,1 млрд), Україна ($775 млн), Туреччина ($713 млн).

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: