Послання Путіна: про що говорив та чому проігнорував Україну

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Очевидно, що тема України вже немає того електорального зиску, підтримки, як раніше. «Кримнаш» вже вивітрюється. Дослідження симпатій росіян до Путіна це чітко показують.

Таку думку в коментарі Слову і Ділу висловив політолог Олег Саакян, оцінюючи послання президента РФ до Федеральних зборів, під час якого Путін не згадав ані про Донбас, ані про Крим.

«РФ зайняла вичікувальну позицію. Чекають виборів. Це стандартна ситуація. В період виборів жодних перемовин чи домовленостей не відбувається. Тим паче РФ має свої ілюзії та намагається вплинути на виборчий процес в Україні. Як мінімум, РФ планує використати його для посилення власних позицій та послаблення України через дестабілізацію. Відповідно, для них це період шансу, коли вони можуть багато чого зробити, що в міжелекторальний період не вдалось», - говорить Саакян.

Експерт пояснив, що на сьогодні щодо України Росія у вичікувальній позиції в публічному полі. Однак, в не публічному – в активній фазі впливу.

На його погляд, головні теми, які підбурюють російське суспільство – економіка, соціальні стандарти життя та геополітика, оскільки страх тотальної війни та боротьби з Заходом досі залишається.

«Технологія осадженої фортеці використовується повною мірою. Відповідно, виступ Путіна базувався на соціально-політичних аспектах та геополітичних», - підкреслив він.

В цьому випадку, тема економіки скоріше буде використовуватись адміністрацією Путіна, як заклик, наказ до еліти, бояр для того, щоб це виправити.

Рейтинг довіри до Путіна впав до 15-річного мінімумуЗа даними соціологів, в кінці грудня Путіну довіряли 36,5% населення, проте в новому році рейтинг впав ще більш ніж на 3%.

«В подальшому вірогідно побачимо низку кадрових змін. Можливо вже за декілька місяців. Окрім того, буде апелювання до тези, що президент – хороший, а бояри – погані, бо саме вони не виконують волю президента та не забезпечують потреби простого люду», - розповідає Саакян.

Експерт звернув увагу на статтю Суркова, в якій він чітко апелює до того, що модель, яку бачать кремлівські інтелектуали в тому, що Путін має бути прямим провайдером між суспільством і державою.

При цьому, вся політична еліта має бути виконавцем волі цього самодержавця, який краще за всіх чує народ, зауважив він.

«В цьому посланні ми вже можемо бачити Путіна приблизно в такому образі», - підкреслив експерт.

Щодо геополітичної тематики, то слід відзначити, що світ вірогідно наближається до «холодної війни», зауважив політолог.

Експерт додав, що є вірогідність великої кількості гарячих локальних війн.

«Щодо заяви Путіна про те, що ніби як РФ не буде першою розміщувати ракети очільник Кремля скоріше апелює до європейських країн, а не США. Дає аргументи, як власній пропаганді, лобі так і країнам, які так чи інакше займають миротворчу позицію по відношенню до РФ, що нібито Росія нічого не порушує, а обороняється. Головний сенс - РФ обороняється. Проте насправді, Путін відводить увагу від того, що РФ вже порушила», - аналізує Саакян.

Експерт наголосив, що Путін відводить увагу від того, що РФ вже розміщує «Іскандери» у Калінінградській області, є інформація про розміщення різного озброєння в Криму.

За його словами, таким чином, Путін ніби відрізає те порушення, яке вже відбулось і намагається перенести фокус на те, що в подальшому порушувати не буде.

За словами експерта, у Путіна ще є запас до маніпуляцій, щоб втримати себе у фокусі росіян. Однак, статистика показує, що є тренд на зниження підтримки, уточнив він.

«Відповідно в цих умовах, підтримка Путіна – це виключно маніпулятивні методи, констатував політолог. В існуючій ситуації рейтинг Путіна очікує стагнація», - резюмував Олег Саакян.

У ході виступу Путін торкнувся теми демографії, охорони здоров'я, освіти, боротьби з бідністю, підтримки національної економіки і бізнесу.

Окрім того, Путін пообіцяв, що РФ не стане першою розміщувати ракети середньої і меншої дальності в Європі, однак якщо це зроблять США, то Москва, за його висловом, буде змушена відповісти «дзеркально і асиметрично».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: