Чому 90% звільнених під час реформи поліцейських поновлені?

Читать на русском
Євген Крапивінексперт ЦППР

Так, дійсно поновитися змогли навіть більше 90% поліцейських. В ході переатестації було звільнено тільки 7,2% поліцейських. З цих 7,2% ще половина поновилися через слабку процедуру.

Про це в коментарі Слову і Ділу розповів фахівець Асоціації УМДПЛ Євген Крапівін, оцінюючи заяву окружного адміністративного суду Києва про те, близько 90% поліцейських, які не пройшли переатестацію були поновлені на своїх посадах.

«Суть в тому, що звільнені поліцейські подали позови до суду. У більшості випадків, суд їх задовольнив. Більш того, держава виплатила їм 55 млн грн за час вимушеного прогулу. Є процеси, які тривали півроку, рік через завантаженість судів. Весь цей час люди не отримували зарплату», - розповідає Крапівін.

Він пояснив, що відновитися поліцейські змогли через те, що була порушена процедура звільнення.

Так, за його словами, закон «Про Нацполіцію» передбачає атестацію, яку визначено наказом №1465 МВС України. Цей наказ писали ще до реформи, в 2014 році і вважається, що його писала стара команда.

Експерт уточнив, що з самого початку заклали такий механізм, який легко оскаржити. Безвідносно до того, чесний поліцейський чи ні, добре працював чи ні, суто з формальних причин можна оскаржити процедуру.

Він вказав, що є більше 10 критеріїв, за якими оцінюють кожного, хто проходить атестацію.

«Співбесіда - лише один з критеріїв, який впливає на кінцевий результат. У підсумку, кожне рішення атестаційної комісії має передбачати оцінку за 10 критеріями. Виходить, що співбесіда губилась за позитивними оцінками від старих керівників міліції, які звичайно писали своїм підлеглим, що все прекрасно. Таким чином, будь-який підсумок, на думку суду був необґрунтованим тому як завжди позитивних характеристик було більше. Якби це писали нормальні люди, то потрібно було б вказати, що наприклад співбесіда має вирішальне значення», - резюмував Євген Крапівін.

Нагадаємо, 18 лютого, в день п'ятої річниці від штурму Майдану в столиці біля МВС під гаслами «Ні - поліцейському свавіллю» пройшла акція «Бандера, вставай» з вимогою реформи правоохоронної системи.

Відзначимо, 26 грудня 2017 року голова Національної поліції України Сергій Князєв заявив, що планує до 2020 року закінчити перехід від міліції до поліції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: