Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олена Масоріна

Читать на русском
Олена Масоріна обіцяла, що війни в парламентській коаліції не буде, а фракція Народного фронту підтримає скасування депутатської недоторканності.

Пора підвести підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання і подивитися, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Кожен день «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдемося по всьому списку парламентаріїв. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбиралися, як працює Олена Масоріна (фракція «Народного фронту»).

Масоріна була обрана до Верховної Ради в листопаді 2014 року по загальнодержавному багатомандатному округу. За час своєї каденції депутат дала 19 обіцянок, більшість з них з передвиборної програми партії «Народний фронт», за списками якої вона пройшла в парламент. Масоріна встигла виконати 11 обіцянок (58%) і три провалила.

27 січня 2015 року Верховна Рада зібралася на позачергове засідання через загострення ситуація на Донбасі (за три дні до цього бойовики обстріляли Маріуполь). Масоріна пообіцяла, що на цьому засіданні будуть розглядатися питання мобілізації та введення воєнного стану. «Ми будемо розглядати ряд питань. Всі вони пов'язані з ситуацією на Сході України. Ми будемо звертатися до всього цивілізованого світу з проханням визнати «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями. Сьогодні збиралася Рада коаліції, тому я не можу детально розповісти, але позачергове засідання пов'язане з ситуацією в Маріуполі. Також щодо мобілізації, воєнного стану ми будемо розглядати питання», – розповіла депутат. У підсумку парламент дійсно розглядав питання національної безпеки, але на порядку денному не було ні мобілізації, ні воєнного стану. Так що обіцянки не виконані.

Також Масоріна не виконала свою обіцянку про те, що «війни» в парламентській коаліції не буде. Цю заяву вона зробила на початку червня 2015-го, а вже 1 вересня лідер Радикальної партії Олег Ляшко оголосив, що його фракція виходить з коаліції і переходить в опозицію. За словами Ляшка, приводом для цього стало голосування за законопроект про внесення змін до Конституції України в частині децентралізації, в ході якого «Блоку Петра Порошенка» і «Народний фронт» об'єдналися з «Опозиційним блоком» і «представниками олігархічних груп».

Народний депутат виконала обіцянку підтримати зміни до державного бюджету-2015 про додаткове виділення коштів на озброєння і оснащення української армії. Масоріна проголосувала за відповідний урядовий законопроект.

Також вона виконала обіцянку ввести обов'язкову перевірку декларацій чиновників, політиків і суддів. У парламенті Масоріна підтримала законопроект, згідно з яким особи, уповноважені на виконання функцій держави (народні депутати, чиновники, судді, прокурори) зобов'язані подавати електронні декларації.

В процесі виконання у Масоріної залишається ще п'ять обіцянок. Зокрема, нардеп запевнила, що фракція «Народного фронту» підтримає законопроект про зняття депутатської недоторканності. «Ми повинні узгодити всі відповідні питання і все-таки проголосувати за зняття депутатської недоторканності. І тоді все те, що поширюється на простих громадян України, буде поширюватися і на нас. І для нашої фракції це принципове питання, і ми готові це підтримати в повному складі», – заявила Масоріна.

У жовтні 2017-го Рада направила до Конституційного суду два альтернативні законопроекти про зняття депутатської недоторканності. «Народний фронт» майже одноголосно підтримав ці постанови.

Подивитися, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок і якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Всі обіцянки чинних народних депутатів вже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: