НФ візьме участь у парламентських виборах. Які шанси та з ким можливий союз?

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Для «Народного фронту» зараз найгірша ситуація. Особливо для Авакова, який має складні відносини з президентом і, очевидно, намагається якось домовитися з Тимошенко, хоча її шанси не стовідсоткові, як, можливо, хтось вважав. Коли включилися всі гравці, це стало помітно. Рейтинг Тимошенко трохи просідає.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи заявку НФ на участь у парламентських виборах у жовтні 2019 року.

«Складно сказати, як НФ може потрапити до парламенту. Можливо, провести мажоритарників. Рейтингу у фракції немає. Люди НФ не довіряють, партія вбила свій рейтинг. Навіть деякі соцопитування вже не беруть їх до вибірки, адже вони набирають менше за похибку», – зазначив Краснопьоров.

Примітно, що Гройсман був присутній на з’їзді «Народного фронту», що свідчить про поєднаність партії з частиною БПП, додав він.

«Тому натяк у першу чергу на об’єднання з БПП. Однак для Порошенка цей суб’єкт дуже складний. Одна річ, коли фракція взяла найбільше відсотків за пропорційною системою, а коли рейтинг ніякий, то зберегти суб’єктність дуже складно», – констатував експерт.

Наразі, на його думку, з огляду на заяву Авакова про те, що партія не виключає альянсів, вони натякають на БПП.

Мільйони для друзів партії. Як витрачає державні кошти «Народний фронт»Слово і Діло продовжує цикл розслідувань про те, як парламентські партії витрачають гроші з державного бюджету. Сьогодні детально про Народний фронт.

«Як вони можуть зберегтися в межах «Народного фронту»? Ба більше, є ризик, що різні гравці з НФ почнуть формувати свої сили та йти з ними до парламенту. Наприклад, Турчинов може це зробити, він досвідчений гравець», – уточнив він.

Поки складно сказати, з ким НФ однозначно може об’єднатися та як вони вписуватимуть свою суб’єктність, підкреслив аналітик.

«Народний фронт» міг би грати з Порошенком, якби мав якийсь контрольний пакет, якусь підтримку, 2-3%, які були б переможними перед Тимошенко, й Порошенко погодився б, оскільки не мав би іншого виходу. Однак реалії такі, що наразі незрозуміло, що вони можуть запропонувати», – пояснив він.

Ба більш того, експерт не виключив розколу «Народного фронту».

«Так, частина НФ зібралася, намагається показати свою єдність, але лише частина. Парубій і Турчинов цього не робитимуть. Аваков, Мартиненко, частково Яценюк – можуть. Яценюк навіть запустив рекламу, але все тільки гірше й гірше», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, як витрачає державні кошти «Народний фронт».

Додамо, соціологи назвали партії, які мають шанси пройти до парламенту. Примітно, що «Народного фронту» серед лідерів немає.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: