П'ята річниця Революції Гідності: як усе починалося

Читать на русском
День Гідності та Свободи став своєрідним наступником свята Дня Свободи, що відзначався на честь Помаранчевої революції.

У середу, 21 листопада, в Україні відзначають День Гідності та Свободи.

Як писало «Слово і Діло», свято запроваджене указом президента 13 листопада 2014 року.

Чи пам’ятаєте ви всі вимоги Євромайдану та обіцянки політиків – тестЧерез п’ять років події Євромайдану та Революції Гідності пригадуються вже не так чітко. Ніби поодинокі світлини, вирвані з контексту. Пропонуємо протестувати себе – чи пам’ятаєте Ви вимоги Майдану, дії політиків п’ять років тому та їхні обіцянки.

Воно встановлене на честь початку цього дня Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

День Гідності та Свободи став своєрідним наступником свята Дня Свободи, що відзначався на честь Помаранчевої революції з 2005 по 2011 роки 22 листопада, але згодом був скасований президентом-втікачем Віктором Януковичем.

П'ять років тому 21 листопада 2013 року розпочались перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

21 листопада заходи почнуться з молебню на Інститутській, далі – в Будинку профспілок відбудеться відкриття інформаційно-виставкового центру. Крім того, до річниці презентуватимуть книгу спогадів-історій учасників Майдану з Львівської та Чернігівської областей.

Фотовиставки, присвячені подіям Революції Гідності, відкриються в КМДА та музеї Тараса Шевченка. А в Мистецькому арсеналі відбудеться виставка художників з 15 країн світу.

Відповідно до затвердженого плану 21 листопада у Києві та інших населених пунктах України відбудуться урочисті та культурно-мистецькі заходи, а також покладання квітів до пам’ятників або пам’ятних знаків Героям Небесної Сотні, учасникам Революції Гідності.

«Слово і Діло» писало, п'ять років після революції: на який протест здатні українці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: