Дорогі вибори: чи варто змінити суму застави

Читать на русском
Василь Моканполітолог

Цього виборчого року безпрецедентна кількість кандидатів, уже розпочалася дискусія щодо фінансування. Зокрема, деякі представники громадського сектора вже пропонують на наступних виборах збільшувати розмір грошової застави.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Мокан, оцінюючи фінансову складову президентських виборів.

«Уже лунають пропозиції збільшити розмір грошової застави, щоб відсіяти кількість кандидатів. Це питання дискусійне. Є пропозиції протилежні – зменшити розмір застави, оскільки це багатьом не дає змоги балотуватись», – зазначив Мокан.

Ті великі фінансово-промислові групи або ресурсні кандидати, які зараз фінансують грошові застави технічних кандидатів, навіть якби вони були в розмірі не 2,5 млн, а 5 млн, усе одно знайшли б ці кошти, а для рядового кандидата такі кошти були б недосяжними, уточнив він.

Експерт звернув увагу, що цього разу ми маємо прецедент. Зокрема, представник «Сили людей» зібрав кошти за допомогою технології фандрайзингу.

Хто це пообіцяв: Зеленський, Тимошенко чи Порошенко? ТестМи зробили тест з обіцянок кандидатів у президенти України, які, за прогнозами соціологів, мають найбільші шанси потрапити у другий тур. Чи зможете Ви відрізнити обіцянки Зеленського, Тимошенко та Порошенка одна від одної?

«Це може бути тим трендом, який задасть напрям на наступних виборчих кампаніях. Хоча до цього кошти збиралися неуспішно таким методом», – додав він.

Говорячи про грошову заставу, фінансування та отримані кошти, слід розуміти, що до бюджету на проведення виборів заклали близько 2,3 млрд грн на проведення виборів, нагадав політолог.

«Навіть за умови участі 50 кандидатів, це трохи більш ніж 100 млн грн. Фактично, десь 4-5% загального кошторису покриває ця грошова застава. Вона спрямована радше не на компенсацію державі затрат на вибори. Вибори дійсно дороге задоволення для держави. Проте, якщо вони відбуваються більш-менш чесно, ці затрати виправдані», – пояснив він.

Грошову заставу запровадили здебільшого, щоб не було 500 кандидатів, грубо кажучи, яких ані ЦВК не зможе обслужити, ані сам виборець не зробить вибір. Тому такий бар’єр, хоча дискусії щодо розміру застави тривають, підкреслив фахівець.

На його думку, розмір застави в 2,5 млн виправданий, зменшувати його недоречно.

«Це буде використано технологічно, щоб ускладнити сам виборчий процес. Тим паче, що застава частково повертається лише тим, хто вийде до другого туру, а інші кошти підуть до бюджету. Все одно це незначна сума компенсації тих витрат, яких зазнає держава за організацію та проведення виборів», – резюмував Василь Мокан.

Як відомо, зареєстровані кандидати в президенти можуть подати заяву до ЦВК про відмову від балотування до 7 березня.

Що вказав у своїй декларації лідер останнього соцопитування Володимир Зеленський – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: