Чи впливає на курс гривні наближення виборів?

Читать на русском

Курс гривні зміцнився, але українці побоюються, що перед виборами долар може подорожчати. Ми вирішили з'ясувати, чи є взаємозв'язок між вартістю національної валюти й черговими виборами в країні. Для цього наші аналітики переглянули курс гривні за останні 10 років і зробили інфографіку в прив'язці до президентських виборів. Пропонуємо згадати, коли долар був по 8 і навіть по 4 грн.

Як виявилося, чутки про падіння гривні сильно перебільшені й взаємозв'язку між курсом валют і черговим волевиявленням українців не існує.

Десять років тому, коли за один долар давали 3 грн 92 коп. (були й такі часи, вже відбувалась інфляція, й із червня до жовтня, коли були президентські вибори, долар був уже по 4 грн 50 коп. і продовжував зростати в ціні ще чотири місяці, зупинившись на 5 грн 47 коп.

Наступні вибори були в 2004 році, й тоді долар був по 5 грн 30 коп. Причому його вартість не змінювалася протягом двох років.

Долар за 8 грн – багато хто ностальгує за тими часами, був у вересні 2010 року й протримався на цій позначці до січня 2014 року. Як бачимо, наша валюта стійко перенесла неспокійні вибори 2010 року, але «зламалася» після Революції Гідності.

У травні 2014 року, коли відбувалися позачергові президентські вибори, за долар давали 11 грн 71 коп.

Найбільш стрімкий обвал гривні стався в 2015-2018 роках, коли за долар потрібно було викласти понад 28 гривень. З наближенням президентських виборів у 2019 році гривня живе своїм економічним життям, особливо не прив'язуючись до політичних подій у країні.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми розбиралися, з чим пов'язане зміцнення гривні та що буде з курсом після виборів.

Також ми писали, як Порошенко, ставши президентом, змінив погляди на реструктуризацію валютних кредитів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: