В Україні почав діяти закон про валюту та валютні операції

Читать на русском
Законом визначено, що про валютні операції потрібно повідомляти Нацбанк. Як саме - визначить сам регулятор.

В Україні почав діяти закон про валюту і валютні операції № 2473-VIII.

Сім місяців тому він був опублікований в офіційному парламентському виданні «Голос України», передає «Слово і Діло».

«Перш за все буде змінена сама філософія, тому що буде працювати принцип, який говорить про те, що все, що не заборонено прямо, дозволено. На зміну тотальному контролю кожної валютної операції у нас прийде так званий ризик-орієнтований валютний нагляд. Ми ввели також поняття незначних валютних операцій - це операції, які менше суми фінансового моніторингу, це менше 150 тисяч гривень. Валютний нагляд за цими операціями не відбуватиметься», - сказав заступник голови НБУ Олег Чурій під час прес-брифінгу 6 лютого.

Він підкреслив, що для бізнесу збільшується термін розрахунків за експортно-імпортними операціями з шести місяців до одного року, а також повністю скасовуються санкції в разі порушення термінів розрахунків.

Законом визначено, що про валютні операції потрібно повідомляти Нацбанк. Як саме - визначить сам регулятор.

Визначено, що Нацбанк і Державна фіскальна служба здійснюють валютний нагляд із урахуванням ризик-орієнтованого підходу, не втручаючись в операції і діяльність організацій, які їх проводять. Як саме будуть здійснювати нагляд, визначить НБУ. Однак відповідно до закону агенти валютного нагляду матимуть право вимагати додаткові документи про операції - і їх обов'язково потрібно буде надавати.

Що впливатиме на курс валют та чи буде падіння гривні в 2019 році?Темпи зростання ВВП України в 2019 році знизяться до 2,5 відсотків через жорстку монетарну та фыскальну політику, а також уповільнення зростання економік основних торгових партнерів України, говорять в НБУ. Більше про те, яким буде курс, знають експерти.

У разі нестійкого фінансового стану банківської системи, погіршення платіжного балансу України або при обставинах, що загрожують стабільності фінансової системи держави Нацбанк зможе застосувати додаткове регулювання. Зокрема, зобов'язати продавати частину надходжень у валюті або ввести ліміти на проведення окремих валютних операцій та ін.

При цьому правління Нацбанку може ввести додаткові обмеження на термін до шести місяців і продовжувати їх на термін не більше шести місяців. Максимально дозволений термін дії додаткових обмежень - 18 місяців з 24, починаючи з дня введення першого обмеження. Закон скасовує дію декрету Кабміну від 19 лютого 1993 року № 15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю». Раніше це був основний документ, який регулював операції з валютою.

Паралельно з введенням в дію цього закону Нацбанк здійснив ряд валютних послаблень. Відзначимо, 7 лютого в Україні дозволили онлайн-покупку валюти для фізичних осіб.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла закон про валюту і валютні операції в червні 2018 року 228 голосами народних депутатів. Документ офіційно опублікували в липні минулого року.

Раніше НБУ пояснив вартість гривні за індексом Біг Мака.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: