Із чим пов'язане зміцнення гривні та що буде з курсом після виборів?

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик

Зміцнення гривні – прояв сезонного фактора, ринком адміністративно не маніпулюють перед виборами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівний партнер компанії Capital Times Ерік Найман, оцінюючи стабілізацію курсу валют.

«У січні гривня, як завжди, девальвувала лише в умовах попереднього року високої інфляції. Коли казначейство накопичувало великі обсяги гривні, наприкінці грудня їх викидало й на початку січня це й провокувало девальвацію. В 2018 році інфляція була порівняно низькою. Грошей у казначействі було мало й грошей, які вони випустили в економіку, було дуже мало», – зазначив Найман.

До того ж, додав він, позначилося й те, що «Нафтогаз», як завжди, в січні почав знижувати обсяги закупівлі газу. Вони вже починають активніше витрачати газ, куплений до опалювального сезону, таким чином, попит на валюту з боку «Нафтогазу» знижується.

«Додатково цього року в плюс спрацювало те, що аграрії навчилися більш плавно працювати з продажами своєї продукції. Відповідно, валюта від них почала надходити більш рівномірно. В тому числі в січні-лютому було більше валюти від аграріїв», – пояснив аналітик.

Гривню лихоманить: сезонні коливання курсу за останні 5 роківКурс долара в Україні перевищив позначку в 28 гривень. Прем'єр Гройсман назвав це сезонним явищем. Слово і Діло проаналізувало сезонні коливання української валюти за 5 років.

За його словами, жодного адміністративного впливу на ринок перед виборами не здійснюють.

«Один зі значущих чинників – це те, що кандидати в президенти завели якусь частину доларів для передвиборчої кампанії. Очікувалося, що на президентські вибори зайде 1 млрд дол. і на парламентські також зайде 1 млрд дол.», – підкреслив він.

У січні також відбувся невеликий відтік, але потім був попит і в Україну зайшло близько 200-250 млн дол. на купівлю гривневих ОВДП, уточнив експерт.

Тому, на його думку, після виборів також усе буде більш-менш стабільно.

«Малоймовірно, що буде різкий стрибок курсу. Так, під питанням уже сезонний фактор. Напевно, після другої половини серпня. У другій половині серпня можуть бути негативні тенденції. Однак поки цього закладати не варто», – резюмував Ерік Найман.

Більше про коливання курсу – на нашій інфографіці.

Також «Слово і Діло» з'ясувало, як зростуть соціальні стандарти в 2019 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: